Što vam se može dogoditi ako ste na Linićevoj listi?

Što vam se može dogoditi ako ste na Linićevoj listi?

Obročna otplata duga, zapljena, novčana ili zatvorska kazna

Građani mogu mijenjati novčanu kaznu za zatvorsku ako nemaju novac za njezino podmirenje. Postoji mogućnost dogovora s Poreznom upravom o obročnoj otplati duga. Za naplatu poreza država može zaplijeniti svu imovinu građana i tvrtki. No kod građana ne može zaplijeniti, primjerice, odjeću, obuću, hladnjak, štednjak, televizijski aparat i sve što je osobi potrebno za svakodnevni život. Neplaćanje poreza može biti izazvano objektivnim okolnostima poput teškoća u poslovanju, a utaja poreza svjesna je radnja i zakonski teže kazneno djelo od neplaćanja poreza.

Nasljednici poreznih dužnika

Nasljednici poreznih dužnika ne moraju se bojati da će morati otplaćivati njihov dug. Naime, ako od poreznog dužnika naslijedite imovinu od milijun kuna, a dug je pola milijuna, onda će se to prebiti i dug naplatiti iz tog nasljedstva. Ako je iznos duga veći od nasljedstva, nasljednik ne mora platit taj dug, on se otpisuje.

Treba li sada država objaviti i listu svih svojih dugova?

Apsolutno da. Država i državna poduzeća duguju mnogim tvrtkama znatne iznose zbog kojih su mnogi od njih završili na listi srama te ne mogu platiti ni svojim dobavljačima, koji onda također ne mogu platiti obveze državi

U tri tjedna stotine dužnika ostaje bez kuća i auta

Vlada kreće u lov na prvih pola milijarde kuna – do kraja kolovoza sjest će na imovinu, obiteljske kuće i vozila prvih stotinu najgorih poduzetnika u zemlji i naplatiti njihova višegodišnja dugovanja prema državi, piše Jutarnji list. Riječ je o članovima uprava i skupština onih poduzeća za koje Porezna uprava ima jasne pokazatelje da su otvarali tvrtke samo s ciljem izvlačenja novca. Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec potvrdila je da su matični uredi iz cijele zemlje dostavili popis od ukupno 600 poduzeća za koje u ovom trenutku mogu dokazati odgovornost članova uprave.

Podijeli

Odgovori

Top