Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Što vam sve treba (osim dobre volje) da postanete igrač na burzi?

Mislite da je dobro vrijeme za ulaganje u dionice? Cijene su niske, ali Zagrebačka burza ipak se izvukla iz paranoje s početka godine. Čini se da je dobro vrijeme za rizično (i profitabilno) ulaganje. Ovdje ćemo vam dati osnovne upute o provizijama, postocima i otvaranju „računa” u brokerskoj kući.

Mislite da je dobro vrijeme za ulaganje u dionice? Cijene su niske, ali Zagrebačka burza ipak se izvukla iz paranoje s početka godine. Čini se da je dobro vrijeme za rizično (i profitabilno) ulaganje. Ovdje ćemo vam dati osnovne upute o provizijama, postocima i otvaranju „računa" u brokerskoj kući.

Početkom godine Crobex je dotaknuo dno – prema 1262 boda u ožujku, gotovo 2000 bodova ovih tjedana čini se solidnim uspjehom. Za dugoročnog investitora ovo je dobro vrijeme za ulaganje jer je očaj s početka godine nestao, a s druge strane cijene dionica još su dovoljno niske da se isplati ulagati na duge staze.

Kako početi?

Počinjete izborom brokerske kuće koja će vas zastupati. Od osobnih dokumenata treba vam osobna iskaznica. Ugovor s brokerskom kućom možete sklopiti on-line, osobno ili poslati ovjerenu kopiju poštom.

Ako se do sada niste posjedovali dionice, prvo trebate otvoriti račun kod Središnje depozitarne agencije (SDA). Usluga je besplatna, a obično je za vas obavlja brokerska kuća koju izaberete.

Zadnji korak u ovoj fazi jest uplata novca kojim želite trgovati na račun brokerske kuće. Nakon toga koraka spremni ste za trgovanje dionicama. Neka igre počnu!

Provizije, troškovi, postoci

Provizija brokera računa se na svaki realizirani nalog – dakle na svaku obavljenu kupnju ili prodaju. Provizije se razlikuju od kuće do kuće, ali primjer je provizija od jedan posto, a ako je iznos kojim trgujete manji od toga, minimalno plaćate 120 kuna. Provizija se obračunava na nalog koji je prošao na burzi, a ako se nalog ne realizira, nema ni naplate provizije.

Trgovati malim iznosima, pogotovo kratkoročno, kada su oscilacije na ZSE velike, u biti se stoga ne isplati. Rizik je visok, a ako je početni ulog malen, i ono što zaradite pojest će vam provizija. Mjesečni paušali i slične pristojbe ne postoje.

Dva načina trgovanja

Možete se odlučiti za dva načina trgovanja dionicama, samostalnu trgovinu ili vođenje portfelja. Trgovanje dionicama na osnovi vlastitih odluka provodi broker nakon vašeg naloga.

Vođenje portfelja podrazumijeva ugovor koji klijent sklapa s brokerskom kućom. Tim ugovorom kuća vam garantira da će za vaš račun trgovati (kupovati i prodavati dionice) po vlastitu izboru, a u svrhu ostvarivanja maksimalnoga profita za vašu malenkost.

Broker – prijatelj

Brokerima je zakonski zabranjeno dijeliti savjete ili sugerirati što ćete kupiti ili prodati. Ono što u razgovoru možete dobiti samo su informativne usluge (objektivne, kako to vole naglašavati), i to se ne naplaćuje.

Ako brokera uspijete odvući na pivo poslije posla, pa od njega i dobiti neke informacije, vjerujte – jako su dobro „izdrilani” u ograđivanju. “Iznosim svoje mišljenje, koje nema veze s našom brokerskom kućom”, rečenica je koju ćete čuti nakon svakog navaljivanja.

To su prvi koraci na dugome putu. Ne očekujte zaradu preko noći. Sve (ili većina) krivulja nakon nekog vremena krenu prema gore, to su ekonomski zakoni. Budite dovoljno strpljivi da dočekate rast.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.