Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Što znamo o pravilnom dizajnu rasvjete i efikasnom upravljanju vodnim resursima

U četvrtak i petak, 28. i 29. travnja 2016. godine održani su moduli na temu: „Pametne zgrade i dizajn rasvjete, KNX” te  „Održivo i efikasno upravljanje vodnim resursima“ u sklopu 5. generacije Green Building Professional edukacije 2015/2016 u Zagrebu.

Predavanja s tematikom dizajna rasvjete i efikasnog upravljanja vodnim resursima privukla su preko 40 arhitekata, projektanata i ostalih zainteresiranih skupina.

Nositelji 9. modula pod nazivom: „Pametne zgrade i dizajn rasvjete, KNX” bili su Dorin Beu, predsjednik Rumunjskog nacionalnog odbora za Rasvjetu koji je polaznicima predavanja prenio osnovna znanja o lampama i ostalim rasvjetnim tijelima te Renato Krikšić, predsjednik uprave HFC grupe, koji je posebnu pozornost posvetio KNX-u, svjetskom otvorenom standardu za upravljanje poslovnim i stambenim objektima, službeno priznatom u svijetu i u RH (EN 50090, ISO / IEC 14543), OSI-baziranom mrežno-komunikacijskom protokolu za automatizaciju u zgradama. Krikšić polazi od konstatacije da kontrola sustava rasvjete, zasjenjivanja, sigurnosnog sustava, sustava upravljanja energijom, grijanja, hlađenja i ventilacije, sustava signalizacije, nadgledanja, upravljanja objektom i sl. omogućuje znatne uštede energije, kako u privatnim objektima, tako i, posebice, u javnim i komercijalnim sustavima. A upravo je energetska učinkovitost bitan i nezaobilazan čimbenik zelene gradnje te preduvjet održivosti građevine. Dr. Beu je kroz niz tehničkih segmenata objasnio zašto je svjetlo važan čimbenik zelene gradnje, kako u smislu ušteda, tako i u pogledu kvalitete svjetla i njegovog utjecaja na ljudsko zdravlje. Upravo je s time povezan važan aspekt zelene gradnje koji se odnosi na skupinu uvjeta koji utječu na kvalitetu boravka korisnika u određenoj zgradi – poznatiji kroz krilaticu „Health and Wellbeing“.

„Voda, bitan preduvjet za život, je oskudan i neravnomjerno raspoređen resurs na Zemlji“ ističe dr. Klaus Lanz, glavni predavač na modulu „Održivo i efikasno upravljanje vodnim resursima“. „Čovječanstvo vrlo intenzivno koristi ovaj za život neophodan resurs u poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji i proizvodnji energije. Ljudsko stanovanje je još jedna važna aktivnost koja utječe na vodu, jer mijenja rijeke i krajolike, te preraspodjeljuje i zagađuje vodu u velikim razmjerima. Stoga bi izgradnja i obnova gradova trebala imati za cilj svođenje na najmanju mjeru negativnih učinaka na vodu i vodne sustave“ – naglašava dr. Lanz. Nadalje, poanta je mudro i učinkovito korištenje vode, kako bi se spriječilo i smanjilo zagađenje vode, te stvaranje gradskog okoliša koji njeguje jednako sustav vode prilagođen lokaciji kao i zdravu gradsku klimu. Također, dr. Lanz ističe: „Voda je ključan element u raznim zelenim sustavima certificiranja zgrada koji se koriste diljem svijeta, a koji za cilj imaju poboljšanje standarda u zgradama u skladu sa zdravim i ekološki snažnim urbanim razvojem“. Pokrovitelj ovog predavanja je bila tvrtka Hansgrohe d.o.o.

Edukaciju o zelenoj gradnji, koja stvara već 5. generaciju stručnjaka zelene gradnje, niz godina podupiru Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH i Hrvatska komora arhitekata.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.