Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

STORYLISTENING – Brbljate li još uvijek ili ste naučili slušati?

“Treba nam dobra priča!” odjekuje dugim hodnikom. Direktor prodaje u trku dovikuje ovu rečenicu svojim voditeljima odjela, žureći na idući sastanak koji ga čeka.

“Treba nam dobra priča!” odjekuje dugim hodnikom. Direktor prodaje u trku dovikuje ovu rečenicu svojim voditeljima odjela, žureći na idući sastanak koji ga čeka. “Treba nam dobra priča” zapravo je suština dugog sastanka na kojem su on i njegovi ljudi “peglali” strategiju nadolazećeg restrukturiranja. A, sada im nedostaje još samo jedno – prava priča!

Uz pomoć nje, moći će zainteresirati zaposlenike, uključiti ih u proces, inspirirati i promovirati solidarnost među njima. U konačnici, važno je pronaći odgovarajuću metaforu koja odražava zajedničke vrijednosti, tradiciju i ciljeve. I tako to krene. U koliko-toliko tihoj prostoriji smišlja se sjajna metafora, prilagođena organizacijskom vokabularu i zatim plasira među ljude.

Rezultat: Bla, bla, bla…

Nešto ključno ipak je zaboravljeno. Što mislite što?

Stephanie Borgert, Chief Solutions Officer u qohubsu
Prije pripovijedanja dolazi slušanje priča!

Još uvijek zanemareno, slušanje živi u sjeni glavnog čina. Šteta zapravo, jer tek pravilnim slušanjem nastaju sastojci za kvalitetno pripovijedanje. Koliko se uspješno može prenijeti neka priča ako se ona samo „pusti“ među zaposlenike? Konstantno ponavljanje nečega ne čini tu informaciju boljom. Naprotiv, stavlja ljude u situaciju učenik-učitelj, a ona je jednako neprikladna, koliko i neučinkovita. Jer – vaši zaposlenici nisu vaši studenti!

Ako želite potaknuti ljude da krenu s vama u, ali i kroz promjene, onda prvo morate saznati gdje su i kako im je. A, to ćete saznati samo ako ih budete slušali. Ako ih pitate kako su, obično dobijete odgovore od jedne ili tek nekoliko riječi poput “OK” ili “Moram biti dobro”. Time ništa ne dobivate. Potrebne su vam priče koje su usidrene u umovima vaših zaposlenika. “Kako je bilo” i “Gdje su danas” tada postaje dobra podloga za priče o onome “Kako će nam biti”.

Vi sami ste u sadašnjosti, a želite krenuti u budućnost. Ključ za to leži u prošlosti, jer je to ono s čime su vaši zaposlenici povezani. Odatle morate krenuti, uključujući ih u svoju priču. A, kako biste to mogli kvalitetno napraviti, dopustite im da vam pričaju svoje anegdote i dogodovštine. Slušajte, slušajte njihove priče.

Pripovijedanje nije dobar prvi korak prema promjeni.

Drugi je i dolazi tek nakon Storylisteninga!


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.