Ovo su čovjekovi izumi, stari stotine godina, za koje zamjena ne postoji.
Pasterizacija
Ideja o zagrijavanju hrane, bilo krute ili tekuće, kako bi se spriječio razvoj štetnih bakterija, seže stotine godina u prošlost, a smatra se kako su je otkrili ljudi na području Japana i Kine. Kontrolirani postupak, koji ne ubija sve žive tvari u hrani, ali ograničava razvoj štetnih organizama, razvili su francuski kemičar Louis Pasteur i njegov fakultetski kolega Claude Bernard. Tako je nastala pasterizacija, proces koji se danas koristi u raznim industrijama vezanih uz prehrambene proizvode.
Pećnica
Pećnica na drva korijene vuče još iz prapovijesti. Stoljećima se njezin dizajn drastično mijenjao, pojavila su se i moderna rješenja koja koriste plin, ali njezin princip rada i danas se koristi širom svijeta.
Prve plinske peći pojavile su se oko 1800. godine, a za njihovu komercijalizaciju zaslužan je britanski investitor James Sharp.
Naprava za usitnjavanje
Mogu li današnji kuhari radni dan zamisliti bez ribeža? Vjerojatno ne. Naprava je to koja korijene vuče iz 1540. godine, a izumio ju je François Boullier. Ribež se od tada do današnjih dana izmijenio dizajnerski, ali okosnica je ostala ista. Sir, sirovo povrće i ostale namirnice danas se najčešće usitnjavaju s ribežom koji u prodaju dolazi u obliku kvadra s nekoliko oštrica različitih dimenzija.
Kuhinjska sol
Sol je oduvijek tu, u stijenama, oceanu, nama…Smatra se kako ju je čovjek počeo izdvajati prije 8.000 godina.
Bez kuhinjske soli život je danas nezamisliv. Ona ima ključnu ulogu u održanju stalnog krvnog tlaka i rada živčanog sustava.
Vaga
Najprimitivniji oblik vage korišten je još prije 5.000 godina u južnoj Aziji. Balansne vage pojavile su se tek sredinom 19. stoljeća, a odmah su postale neizostavan dio svih farmi i neizostavan alat svih vrsta trgovaca. U kuhinji je vaga neizostavan alat za pripremu različitih „preciznih“ jela. Poseban značaj ima u komercijalnoj prodaji hrane, gdje se proizvod naplaćuje točno prema gramima.
Najprimitivniji oblik restorana pojavio se već u desetom stoljeću, u Kini i islamskom svijetu.
Restoran
Riječ restoran prvi je upotrijebio 1782. godine pariški gastronom Antoine Beauvilliers. On je u glavnom francuskom gradu otvorio objekt u koji su ljudi mogli doći i odabrati što žele jesti, a kuhar bi im to onda i pripremio. Od tada datira suvremeni oblik restorana, kakvi imamo i danas.