Stotinu obnovljenih plantaža kave

franck

Giuseppe Lavazza, potpredsjednik Grupe Lavazza i počasni konzul Republike Kolumbije u Torinu, u društvu Juana Manuela Santosa Predsjednika Republike Kolumbije i dobitnika Nobelove nagrade za mir  2016. godine, posjetio je jučer lokalne zajednice u općini Mesetas u departmanu Meta, u podnožju planinskog lanca Cordillera Oriental. Ovo područje ima izrazito simbolično značenje za preporod Kolumbije nakon oružanog sukoba, gdje se kava godinama nije uzgajala.

Od 2015. godine, Lavazza provodi svoj globalni program ¡Tierra! na ovom području putem neprofitne Zaklade Giuseppe i Pericle Lavazza te u suradnji s lokalnim institucijama, nevladinim organizacijama i tvrtkama, odgovarajući na potrebe za razvojem poduzetništva, poljoprivrednim i tehnološkim edukacijama i infrastrukturnim unaprjeđenjima. Konačni cilj ovih napora je unaprijediti društvene i ekološke okolnosti, kao i tehnike proizvodnje, zajednica uzgajivača kave i njihovih obitelji.

Od 2013. godine, s obustavom sukoba s FARC-om, vlada poljoprivrednim obiteljima dodjeljuje zemlju koja je u prošlosti korištena za uzgajanje ilegalnih usjeva, s ciljem obnove plantaža kako bi one ponovno zasjale starim sjajem.

Tijekom prve faze projekta koji je razvila Zaklada Lavazza, između 2015. i 2017. godine ostvareni su neki važni rezultati: preko stotinu kolumbijskih poljoprivrednih obitelji uspjelo je obnoviti plantaže kave dovevši ih u njihovo izvorno stanje nakon što se, tijekom razdoblja gerilskog ratovanja, godinama nitko nije brinuo o njima. Time je, tijekom kratkog razdoblja, ovo područje već počelo proizvoditi visoko kvalitetnu kavu za Lavazzin brend ¡Tierra! Colombia, čiji sastojci potječu iz 100% održivog poljoprivrednog uzgoja certificiranog od strane nevladine organizacije Rainforest Alliance, međunarodne organizacije koja promiče uvođenje održivih poljoprivrednih praksi s ciljem zaštite okoliša i jamčenja dostojanstvenih životnih uvjeta za uzgajivače.

Tijekom druge faze, koja je pokrenuta prošle godine i još uvijek se provodi, Zaklada je odlučila pružiti uzgajivačima kave potrebne alate kako bi obuzdali i minimizirali učinke klimatskih promjena, ali i kako bi ponovno pokrenuli regionalno gospodarstvo i ponovno integrirali obitelji uzgajivača u područjima koja su proteklih desetljeća bila pogođena nizom presudnih i duboko ukorijenjenih društvenih problema. Današnji sastanak s lokalnim zajednicama odvija se u ovom kontekstu, podržavajući provođenje plana “Tehnološke transformacije” koji promiče i podržava Zaklada Lavazza te koji se realizira u okviru međunarodnog partnerstva koje obuhvaća kolumbijske institucije (Ured predsjednika i Ministarstvo telekomunikacija, ANE), Carcafé, Microsoft, SAP, te upravitelje projekta ALOpartners i neprofitnu udrugu Makaia.

“Počašćen sam što sam dio ovog posjeta uz Predsjednika Santosa. Kolumbija, treći najveći izvođač kave na svijetu, predstavlja zemlju od izuzetne važnosti za Lavazzu, što se očituje i u dugogodišnjem odnosu koji smo uspostavili s Kolumbijom iz koje izvozimo neke od najvrjednijih i najkarakterističnijih sorti kave u sklopu naših poznatih mješavina kave te u kojoj provodimo neke od naših pionirskih projekata održivog razvoja,” rekao je Giuseppe Lavazza, potpredsjednik Lavazza Grupe. “U skladu s našom strateškom vizijom, dublja integracija ekonomskog rasta, društvene uključenosti i zaštite okoliša jedina je paradigma koja može stvoriti zajedničku vrijednost i zaštititi svijet u kojem živimo.”

Tijekom dana, delegacija je uspostavila video konferencijski poziv sa sjedištem tvrtke u Torinu kako bi izmijenili pozdrave s predsjednikom Uprave Albertom Lavazzom i potpredsjednikom Uprave Marcom Lavazzom.

Alberto Lavazza zahvalio je Predsjedniku Santosu ali i uzgajivačima kave, “ljudima koji neposredno rade s kavom, kojima zahvaljujem na njihovoj strasti, predanosti i brizi koju iskazuju prema sirovini koja nas je pretvorila u uspješnu tvrtku.”

Marco Lavazza naglasio je da je tvrtka predana doprinošenju, kroz Zakladu, blagostanju i razvoju Kolumbije, putem održivih projekata usmjerenih na poljoprivredu i tehnologiju koji ujedno pružaju podršku mirovnom procesu koji se odvija.

Nakon zajedničkog posjeta Giuseppea Lavazze i predsjednika Juana Manuela Santosa, Zaklada Lavazza željno iščekuje budućnost s partnerima koji su omogućili postizanje tako važnih rezultata u tako kratkom vremenskom razdoblju. Ciljevi su ambiciozni: proširiti krug djelovanja na druga područja u departmanu Meta te povećati broj škola, poljoprivrednih gospodarstava, drugih struktura i obitelji koje će imati koristi od triju komponenti projekta koji čine pristup internetu i povezivost, usvajanje kulture i tehnologije, te osnaživanje proizvođača. 

Projekt “Tehnološka transformacija” podijeljen je u faze koje redom obuhvaćaju omogućavanje povezivosti na ovom području, potom provedbu tehnoloških edukacija te na koncu pružanje usluga telemedicine lokalnim stanovnicima.

Na plantažama kave i u školama u departmanu Meta, povezivost je omogućena korištenjem tehnologije TV White Space (TVWS) koja iskorištava neupotrijebljeni televizijski frekvencijski prostor.

Do sada je 65 osoba (32 uzgajivača kave i 33 nastavnika) sudjelovalo u prvim edukacijskim tečajevima o usvajanju tehnologije i primjeni tehnologije u upravljanju poljoprivrednim gospodarstvima te su im dodijeljeni certifikati. Uz to je stotini ljudi omogućen pristup internetu kako bi saznali informacije koje trebaju za obavljanje posla ili učenje.

Danas, korištenjem digitalnih alata sastavljenih tijekom tečajeva, projekt ima za cilj ostvariti pozitivan učinak na proizvodnju kave, proučavajući najbolje tehnološke scenarije s ciljem implementacije preciznih poljoprivrednih sustava, digitalnog georeferenciranja, te spašavanja i upravljanja podacima.

Uz to je, iskorištavajući uspostavljenu povezivost, Sveučilište u Antioquiai uvelo nekoliko funkcija tele-dijagnosticiranja i tele-konzultacija, s ciljem da lokalnim stanovnicima omogući pristup medicinskoj skrbi i udaljenim specijalističkim medicinskim uslugama poput, primjerice, onih u području perinatologije i interne medicine.

Rezultat svega ovoga je zajednica osnažena razvojem nove tehnologije koja donosi znanje, vještine precizne poljoprivrede te pristup zdravstvenoj skrbi i dijagnostičkim uslugama putem telemedicine, što je bilo nezamislivo prije samo dvije godine.

Ovaj mali ali inovativni program donosi visok učinak i vidljivost, do te mjere da ga kolumbijske institucije danas smatraju pionirskim projektom, projektom koji javne i privatne institucije vide kao model koji se može kopirati u drugim dijelovima zemlje.

Podijeli

Odgovori

Top