Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Strani investitori upozoravaju na sporo uklanjanje prepreka

Prepreke za investicije u Hrvatskoj uklanjaju se presporo, upozoravaju članovi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council – FCI).

Prepreke za investicije u Hrvatskoj uklanjaju se presporo, upozoravaju članovi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council - FCI).

Na okruglom stolu u organizaciji FCI-a, održanom prije nekoliko dana, ocijenjeno je da se stanje u područjima koja su najproblematičnija za ulaganja od zadnjeg izvješća FCI-a, objavljenog jesenas, nije bitnije popravilo.

Ulagači upozoravaju na česte promjene pravnog okvira poslovanja, povećanje poreza i neporeznih davanja, sporost javne administracije i zastario Zakon o radu (ZOR).

Jedinim područjem napretka označavaju upravo pregovore o ZOR-a, ali ocjenjuju da oni teku presporo i uz konstantan pritisak sindikata.

I dalje ih zabrinjava sporost ostvarenja poduzetničkih pothvata, što zbog tvrdokorne državne i lokalne administracije, što zbog obeshrabrujućih propisa.

Tako Mladen Fogec iz Siemensa ističe kako golf igralište postoji čak na venecijanskom Lidu, a Venecija nije zbog toga skinuta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, dok istovremeno traju beskonačne procedure oko golfa na Srđu, a zbog endemskog šišmiša ne može se početi ni s gradnjom elektrane na Ombli.

Viktor Pavlinić iz Tele2 Hrvatska pak smatra da povećanje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra koje je Vlada nametnula telekomima svakako nije dobra poruka investitorima. To znači, kaže on, da praktički svaki sektor koji je uspješan i profitabilan u jednom trenutku može biti opterećen nekim nametom.

Goran Šaravanja iz Ine ističe kako je za tu kompaniju manji problem poslovanje uz tržišne i geološke rizike, nego uz regulatorne, podsjećajući na epizodu s plinom iz podzemnog skladišta Okoli zbog čega je, po njegovim riječima, Ina izgubila 270 milijuna kuna.

No nisu svi investitori tako kritični. Tako direktor tvrtke CWS-boco Senko Judin kaže kako je ta kompanija, u stopostotnom vlasništvu koncerna Haniel iz Njemačke, uz pomoć države i lokalnih vlasti u rekordno kratkom vremenu uspjela doći do svih dokumenata potrebnih za početak gradnje industrijske praonice u Čakovcu vrijedne 12 milijuna kuna.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Poduzeća

Cjelokupni vizualni korporativni identitet međunarodnog Erste Groupa, uključujući i Erste banku u Hrvatskoj, u siječnju 2023. temeljito je moderniziran i prilagođen budućnosti.

Poduzeća

Od Infobipovog puta od startupa do jednoroga, do gradnje globalnog startupa i najveće coworking zajednice u regiji – Amir Babović, suosnivač Wespa Spaces i...

Ekonomija

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.