Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Stranim se investitorima poručuje da zaobilaze Hrvatsku?

Vladino jednostrano prekidanje procesa preuzimanja HŽ Carga od strane rumunjske Grampet grupe nastavak je problematične prakse kojom se stranim investitorima poručuje da zaobilaze Hrvatsku.

Vladino jednostrano prekidanje procesa preuzimanja HŽ Carga od strane rumunjske Grampet grupe nastavak je problematične prakse kojom se stranim investitorima poručuje da zaobilaze Hrvatsku.

Glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Ante Babić navodi kako je, prema javno dostupnim informacijama i informacijama zainteresiranog stranog investitora, “nakon dugog pregovaranja i u nedovoljno transparentnoj proceduri, Vlada RH jednostrano prekinula proces preuzimanja HŽ Carga od strane najboljeg ponuđača koji je dao obvezujuću ponudu – Grampet grupe”.

“Ovakvo nejasno i kolebljivo postupanje nastavak je problematične prakse koju smo identificirali kao glavni od pet ključnih problema inozemnim ulaganjima u Bijeloj knjizi (White Book) iz studenog 2013. godine”, naveo je Babić napominjući kako se time, “na žalost, stranim investitorima poručuje da zaobilaze Hrvatsku jer nije moguće predvidjeti ishod posla čak ako je inozemni potencijalni investitor pobijedio s najboljom obvezujućom ponudom na natječaju”.

“Nadalje, moguće je kao u slučaju INA-MOL da čak nakon uspješnog zaključenja posla i godina poslovanja dođe do predomišljanja Vlade kao partnera i zahtjeva za revizijom pravila igre, a time i čitave poslovne konstrukcije”, istaknuo je.

Glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj također smatra kako se, “ovime propušta privatizacija tvrtke u državnom vlasništvu koja je u problemima i za čije funkcioniranje se troše novci poreznih obveznika, što će se nastaviti propuštanjem ove prilike i nadalje, povećavajući (umjesto smanjujući) deficit državnog proračuna usprkos potrebama trenutnog stanja i zahtjevima Procedura prekomjernog deficita EU”.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u petak je prekinulo pregovore s rumunjskom Grampet grupom o kupoprodaji HŽ Carga, jer je tijekom pregovora došlo do značajnijih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude.

Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić upitan zbog čega su predstavnici Grampeta bili u tolikom šoku kad su pregovori prekinuti, rekao je da se ne može nakon raspisanog javnog natječaja i njihove ponude tijekom pregovora bitno od nje odstupati. Još jedan due diligence (koji je tražio Grampet), koji bi trajao dva do tri mjeseca, ocijenio je, ne bi bio ni u čijem interesu.

Predstavnici Grampet grupe istaknuli su da, unatoč razočaranju zbog prekida pregovora s Ministarstvom, ostaju zainteresirana za ulazak na hrvatsko tržište, kao i za sam HŽ Cargo, ako se hrvatska strana u budućnosti ponovno odluči za privatizaciju te tvrtke.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.