Stvorit ćemo preduvjete za gospodarski rast Slavonije!

Stvorit ćemo preduvjete za gospodarski rast Slavonije!

Danas je u Zagrebu najavljen Prvi poslovni forum Slavonije i Baranje koji će se održati 15. listopada u Požegi.

U organizaciji foruma sudjelovalo je svih pet županija, koje svoje loše statistike o nezaposlenosti i niskom BDP-u ne skrivaju, ali nadaju se da će i takvim akcijama ipak vidjeti bolje dane.

Na konferenciji za novinare govorili su direktor Mreže znanja Tomislav Radoš, župan Požeško-slavonske županije, koja će biti domaćin foruma, Marijan Aladrović te pročelnik za gospodarstvo Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Kako privući investitore?

– Kada se govori o razvoju, najbitnije su naravno financije. A novac i investicije do sada su zaobilazili ove krajeve. Nizom kratkoročnih i dugoročnih planova želimo promijeniti taj negativni trend. Želimo da ovaj forum u budućnosti preraste u investitorsku konferenciju, gdje će primjerice stotinjak investitora sjediti u gledalištu i ulagati u pojedine županije – rekao je Radoš.

– Pedeset posto Slavonije čini poljoprivredno zemljište, 45 posto su šume. To je mrtav kapital koji Slavonija ima, a ne iskorištava ga. Došlo je vrijeme da nakon rata i obnove započnemo gospodarski razvoj, rame uz rame s ostatkom Europe – dodao je Aladrović.

Županije zajedno konkurentnije

Veliki projekti i međunarodni investitori veći su od samih županija i njihovih granica. Zato su govornici naglasili važnost jačeg povezivanja u regiji, radi što bolje gospodarske suradnje.

– Od foruma očekujemo jače povezivanje naših pet županija te njihovo osnaživanje. Konkurentnost koju trebamo za pridobivanje hrvatskih ili stranih investitora te europskih razvojnih programa možemo postići samo zajedničkim snagama – zaključio je Bošnjaković.

[infopunkt 1042 2]

Podijeli

Odgovori

Top