Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Sv. Anton spašava vodoopskrbu Istarske županije

Kako bi se dugoročno riješio problem vodoopskrbe u planu je gradnja akumulacije i hidrotehničkog tunela kojim bi se vode iz Gorskog Kotara dopremale u istarsku, ali i Primorsko-goransku županiju.

Kako bi se dugoročno riješio problem vodoopskrbe u planu je gradnja akumulacije i hidrotehničkog tunela kojim bi se vode iz Gorskog Kotara dopremale u istarsku, ali i Primorsko-goransku županiju.

Stanje s vodoopskrbom u Istarskoj županiji je teško, ali nije kritično i istarski turizam ipak nije ugrožen, kazao je ministar turizma Veljko Ostojić danas u Puli, gdje je s predstavnicima Istarske županije razgovarao o ograničenju korištenja vode za potrebe javne vodoopskrbe i mogućnostima za rješavanje pitanja vodoopskrbe te županije.

Dodao je kako će se prema procjenama s postojećim, prvim stupnjem redukcije izdržati do 15. rujna. “Svaka redukcija ima negativne konotacije, ali zbog toga imamo izuzetno malo reklamacija gostiju. Činjenica jest da naše destinacije izgledaju drugačije, da trava nije zelena nego žuta što daje negativnu sliku, ali prema reakcijama gostiju i čelnika hotelskih kuća, to se ne bi trebalo značajnije odraziti na buduće posjete turista Istarskoj županiji”, rekao je ministar Veljko Ostojić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi kako ubuduće izbjeći ovakve situacije te je dogovoreno da se sačini operativni program vodoopskrbe Istre kako u budućnosti više ne bi bila ugrožena turistička sezona, kao ni opskrba vodom stanovništva i poljoprivrede.

“Odmah će se pristupiti definiranju aktivnosti kako bi spremno dočekali sljedeću turističku sezonu, ali predložit će se i dugoročna rješenja kojima bi Istra trebala biti riješena po pitanju vodoopskrbe. Problem treba riješiti sustavno kako se Istra na dugi rok ne bi našla u situaciji u kojoj je danas”, zaključio je ministar turizma.

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić kazao je kako se već nakon ovog vikenda, kad se očekuje prvi veći val odlazaka turista, očekuje i naglo smanjenje potrošnje vode.

“U ovom trenutku imamo 20 do 25 posto manju potrošnju nego lani, što znači da su mjere, odnosno prvi stupanj redukcije urodile plodom”, istaknuo je Grubišić.

Govoreći o načinima na koje će se kratkoročno i dugoročno riješiti pitanje vodoopskrbe Istarske županije, zamjenik istarskog župana kazao je kako će se već do iduće turističke sezone u funkciju staviti izvor Sveti Anton u raškoj dolini, koji može dati i do 250 litara vode u sekundi, a dugoročno, kazao je, “u planu je gradnja akumulacije i hidrotehničkog tunela kojim bi se vode iz Gorskog Kotara dopremale u istarsku, ali i Primorsko-goransku županiju”.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.