Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Svaki drugi roditelj odluku o izboru srednje škole prepušta svom djetetu

Bez sumnje, odabir srednje škole jedna je od najvažnijih, a samim time i najstresnijih odluka u životu svakog učenika.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/school">School photo created by yanalya - www.freepik.com</a>

Bez sumnje, odabir srednje škole jedna je od najvažnijih, a samim time i najstresnijih odluka u životu svakog učenika. Srednjoškolsko obrazovanje često određuje smjer kojim ćemo krenuti dalje u životu, a velik broj osmaša nakon završetka osnovne škole još uvijek nije u potpunosti sigurno čime se žele baviti do kraja života, stoga odluku o izboru srednje škole nerijetko preuzimaju njihovi roditelji.

Kako bismo istražili u kojoj mjeri učenici odluku o odabiru srednje škole donose samostalno, odnosno koliki utjecaj pritom imaju njihovi roditelji, EduCentar je proveo anketu „U kojem smjeru bi roditelji potakli svoju djecu da se školuju?. Odazvalo se preko 300 ispitanika koji su s nama podijelili svoja razmišljanja o poticanju djece na odabir budućeg školovanja.

Djeci preporučamo upis u STEM i obrtničke srednje škole

Većina ispitanika (njih 54%) tvrdi kako dijete ne bi poticali u određenom smjeru, već bi odluku o odabiru srednje škole prepustili svojem školarcu.

S druge strane, upis neke od srednjih škola iz područja STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) djeci bi preporučilo 21 % EduCentar ispitanika.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu rada i manjak radnika proizašlih iz zanatskih i strukovnih škola, ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH nedavno je pokrenulo kampanju “Gdje su ruke ima i struke” kojom se učenike potiče na upis strukovnih škola.

Kampanju su zasigurno vidjeli i naši ispitanici pa ne čudi podatak prema kojem bi 11 % roditelja svojem djetetu savjetovalo upis u neku od obrtničkih srednjih škola.

Srednjoškolsko obrazovanje za zanimanja iz područja zdravstva i skrbi svojem djetetu bi preporučilo 8% roditelja, dok 6% ispitanika smatra kako srednje škole koje učenike pripremaju za rad u društvenim znanostima predstavljaju pravi izbor za budućnost njihove djece.

 

Pročitajte još:

Komentari

Umjetna inteligencija polako ulazi u škole, a STEM postaje neophodan za poslove budućnosti.

Edukacija

Djecu treba poticati da sama dolaze do znanja!

Edukacija

Svjesni odgovornosti koju u ovim nepredvidivim okolnostima nosi cijela organizacija STEM Gamesa, već prošli mjesec je donesena odluka da se STEM Games 2020 nažalost...

Industrija

Najbolji završni rad, prema procjeni stručnog žirija koji se sastoji od eksperata iz Deutsche Telekoma, predstavnika akademske zajednice i drugih istaknutih stručnjaka iz STEM...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.