Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Svakom drugom radniku u Hrvatskoj službeni mobitel zvoni i nakon radnog vremena

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, ‘uskakanja u cipele’ kolege koji je na bolovanju te konzultacija oko važnih projekata.

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, ‘uskakanja u cipele’ kolege koji je na bolovanju te konzultacija oko važnih projekata.

Zamislite na trenutak sljedeći scenarij. Iza vas naporan radni dan. Ma što dan, cijeli tjedan je bio kaotičan. Sastanak ovdje, prezentacija tamo i posla ‘preko glave’. Također, projekt koji vodite naglo se zakomplicirao, a klijenti koji su sve donedavno bili u svojevrsnoj ‘poslovnoj hibernaciji’ odjednom su se trgnuli kako bi vas zasuli idejama, prijedlozima, zahtjevima… I nikad kraćim rokovima! Iz svih navedenih razloga, jedva ste dočekali radnog vremena kako biste krenuli kući. Međutim, tik nakon što ste automobil smjestili na uobičajeno parkirno mjesto i krenuli otključavati vrata, čujete dobro poznatu melodiju. Uzimate mobitel u ruke i na zaslonu vidite ono što ne želite vidjeti. Zove šef. Zvuči poznato?

Prema anketi koju je proveo MojPosao, a u kojoj je sudjelovalo više od 850 ispitanika, s ovakvim ili nekim drugim, sličnim scenarijem koji uključuje pozive šefa/kolega izvan radnog vremena, susreće se više od polovice radnika u Hrvatskoj. 

Hitne situacije i ‘gluposti koje mogu čekati jutro’

Kako otkriva anketa, čak 56% radnika barem povremeno, u pravilu jednom ili dvaput tjedno, prima pozive od strane šefa ili kolega izvan radnog vremena. Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, ‘uskakanja u cipele’ kolege koji je na bolovanju te konzultacija oko važnih projekata. 

Međutim, osim zbog opravdanih razloga, do poziva zna doći i zbog neorganiziranosti te loše raspodjele poslova, kao i sitnica, odnosno ‘gluposti koje mogu pričekati jutro’, što dovodi do frustracije i nezadovoljstva radnika, potvrdila je anketa.

‘Kad radno vrijeme završi, nema poziva niti mailova’

S druge strane, 44% zaposlenih ističe kako ih njihovi nadređeni nikad ne zovu izvan radnog vremena. 

I dok jedni izostanak poziva pripisuju ‘gašenju službenog mobitela nakon radnog vremena’, drugi tvrde kako je to stvar principa, odnosno posljedica zauzimanja čvrstog stava prema kojem ‘kad radno vrijeme završi, nema poziva niti mailova’.

Pravo na nedostupnost radnika

Prema svemu sudeći, poslovnih poziva izvan radnog vremena uskoro će biti sve manje. Naime, novim Zakonom o radu predviđa se uvođenje prava na nedostupnost radnika. Prema tom pravu, tijekom korištenja odmora i dopusta „radnik i poslodavac moraju voditi računa o pravu na nedostupnost u profesionalnoj komunikaciji”, a to znači i da radnik „bez trpljenja štetnih posljedica ima pravo odbijanja radnog zadatka”.

Drugim riječima, poslodavac vas ne smije nazivati ili slati elektronsku poštu za vrijeme vašeg odmora i dopusta, odnosno izvan radnog vremena. 

MojPosao.net

Pročitajte još:

Poduzeća

Selidbom na novu lokaciju Poliklinika Aviva, koja godišnje pruža usluge za preko 60.000 pacijenata, postaje najveća i najmodernija te tehnički najopremljenija privatna poliklinika na...

Edukacija

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, održana je svečana dodjela knjiga japanske zaklade za razvoj društva – The Nippon Foundation...

Poduzeća

Najsnažniji hrvatski brand - Zvijezda majoneza - neizostavan je dodatak brojnim jelima, a otkad se počela industrijski proizvoditi 1959. godine u tadašnjoj Tvornici ulja...

Industrija

Prema Strategiji EU za tekstil i odjeću u idućih deset godina tvrtke će morati uložiti resurse u primjenu novih tehnologija s naglaskom na digitalizaciju,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.