Sve Adrisove tvrtke uspješno posluju

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,4 milijarde kuna, a poslovni prihodi 2,2 milijarde kuna. Neto dobit iznosi 151 milijun kuna, što je, unatoč prodaji duhanskog dijela poslovanja, na prošlogodišnjoj razini, kada je ostvareno 150 milijuna kuna. Tekuće izvještajno razdoblje nije u cijelosti usporedivo s prošlogodišnjim jer u sastavu Grupe više nema duhanskog poslovanja.

Maistra je u prvih šest mjeseci 2016. ostvarila tri posto manje noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2016., uz povećanje prosječne cijene noćenja od osam posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od pet posto. Turistički dio Grupe intenzivno radi na obnovi i povećanju kvalitete postojećih proizvoda. Tako je u tijeku izgradnja hotela Amarin, obiteljskog hotela čiji se završetak očekuje u kolovozu ove godine. Također, u tijeku su pripreme na izgradnji novog hotela Park, koja započinje krajem listopada ove godine. Ukupna ulaganja u 2016. godini procjenjuju se na više od 400 milijuna kuna, a u sljedećem trogodišnjem razdoblju Adris će u turistički dio svoga poslovanja uložiti 1,6 milijardi kuna. Trenutni booking potvrđuje pozitivne trendove rasta broja noćenja uz povećanje prosječne cijene. Osim ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih sadržaja, Maistra je usmjerena i na povećanje prepoznatljivosti i ponude cijele destinacije. Tako je, primjerice, u svibnju ove godine Maistra bila organizator atraktivnog sportskog događaja, prestižnog Beach Polo turnira.

Cromaris je u prvom polugodištu 2016. godine ostvario 11 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 16 posto, od čega najviše na njemačkom tržištu. Gotovo 80 posto prodaje Cromaris ostvaruje na inozemnim tržištima. Zabilježen je i porast cijena ribe od šest posto. U skladu s rastom količina i cijena u prvih šest mjeseci 2016. godine, ostvaren je porast prihoda od 18 posto. Ostvarena je neto dobit u iznosu od 7,2 milijuna kuna.

Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskom tržištu, s ukupnim udjelom od 32,9 posto ili 0,4 posto više od ostvarenja u prethodnom izvještajnom razdoblju. Tržišni je lider u segmentu neživotnih osiguranja sa stabilnih 38,7 posto. I u životnim osiguranjima zadržana je liderska pozicija s ostvarenim tržišnim udjelom od 20,6 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u prvom polugodištu 2015. godine. U Hrvatskoj je ostvarena  ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 1,6 milijardi kuna, što je na razini prošlogodišnje. Bruto zaračunata premija na razini Grupe iznosi 1,8 milijardi kuna i jedan posto je veća od prošlogodišnje. U okviru Grupe rast bilježi segment zdravstvenog osiguranja. Štetovni omjer neživotnih osiguranja na razini Grupe je 56,9 posto i 6,4 postotna boda bolji je od ostvarenja u prvom polugodištu prošle godine. Kombinirani omjer, kao ključni pokazatelj efikasnosti poslovanja, gotovo je šest postotnih bodova bolji od prošlogodišnjeg, ali još uvijek nedovoljan te ostaje daljnjim profesionalnim izazovom poslovodstvu i zaposlenicima tvrtke.

U prvih šest mjeseci CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 82 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarena dobit od 57 milijuna kuna, što predstavlja rast od 44 posto. Neto dobit iznosi 62 milijuna kuna, što je 55 posto više od ostvarenja u prvom polugodištu 2015. godine.

Izjava predsjednika Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahovića

Komentirajući rezultate ostvarene u prvih šest mjeseci ove godine, Vlahović je, uz ostalo,  rekao: „Sve Adrisove tvrtke uspješno posluju. To je najbolja potvrda da smo uspješno završili transformaciju kompanije. U sljedećem trogodišnjem razdoblju namjeravamo investirati četiri milijarde kuna u postojeće poslove, ali spremni smo i za nove poslovne izazove. Adris je otvoren budućnosti. Zna što hoće, a to što hoće, zna i može ostvariti. “

 

Podijeli

Odgovori

Top