Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Sve više beskontaktnih plaćanja i u Hrvatskoj

COVID-19 transformirao je beskontaktno plaćanje iz ugodnog u nezaobilazno.

COVID-19 transformirao je beskontaktno plaćanje iz ugodnog u nezaobilazno. Mogućnost digitalnog plaćanja u trgovinama više nije samo pogodnost, već potreba potrošača i trgovaca i omogućuje kupnju bez kontakta na terminalima za plaćanje. Važno je napomenuti da je Visa obradila znatno više transakcija bez PIN-a u mnogim europskim zemljama otkako su povećani limiti za beskontaktna ograničenja.

Rastuća potražnja za beskontaktnim plaćanjem primjetna je u cijeloj Europi, gdje je preko 75 posto plaćanja putem Visa kartica sada beskontaktno. U nekim se europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija putem Visa kartica više nego udvostručio na godišnjoj razini2, a u mnogim najvećim europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija povećao se za najmanje 20% u proteklih godinu dana[1].

U Hrvatskoj je broj beskontaktnih transakcija porastao za 20 posto, a zabilježen je i rast u e-commerce transakcijama od čak 40 posto u odnosu na 2019.

Renata Vujasinović, menadžerica Vise za Hrvatsku, nam pojašnjava: „Rastuća popularnost beskontaktnih plaćanja u Europi nije novost – pandemija je poslužila za ubrzavanje postojećeg trenda, samo što plaćanja bez dodira više nisu pogodnost, već potreba. Čim je počela globalna pandemija, odmah smo se dodatno fokusirali na suradnju s našim partnerima širom Europe kako bismo podigli ograničenja beskontaktnog plaćanja i tako pomogli potrošačima da lakše i sigurnije plaćaju i smanje potrebu za unosom svog PIN-a.

“Povećanje limita vrijednosti transakcija kod beskontaktnog plaćanja samo je jedan od pristupa kojim  Visa podržava gospodarski oporavak u Europi. Cilj nam je omogućiti napredak i razvoj pojedincima i tvrtkama te pomoći malim poduzećima da se prilagode promjenjivom okruženju.  Istovremeno želimo olakšati potrošačima sigurnije plaćanje osobno i putem interneta što je važnije nego ikada do sad.”

Renata Vujasinović

Kroz podršku vodeće Visa tehnologije plaćanja i postojeću sigurnost, europski potrošači sve više mogu koristiti ​​svoje kartice i mobilne uređaje kako bi plaćali bez dodira i dok su u pokretu. Najnovija tranzitna inovacija tvrtke Visa znači da se beskontaktno plaćanje sada može koristiti i za putovanja u više od 50 europskih gradova.

Štoviše, beskontaktne kartice imaju među najnižim stopama prijevara u usporedbi s bilo kojom vrstom plaćanja, a ta je prijevara na fizičkom prodajnom mjestu ostala na povijesnim najnižim razinama u zemljama u kojima se beskontaktna plaćanja naširoko koriste.

[1] VisaNet data, June 2020

2 VisaNet data, June 2020

 

 

Pročitajte još:

Financije

Pametni telefoni, tableti i drugi povezani uređaji omogućuju nova iskustva kupovine i plaćanja putem aplikacija.

Financije

Visa zajedno sa svojim klijentima – bankama i prihvatiteljima – radi na povećanju limita beskontaktnih transakcija bez autentifikacije PIN-om s 250 kuna na 40...

Financije

Erste banka tako je zadržala najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga tvrtka na hrvatskom tržištu, a njezin je...

Financije

Fintech ili financijska tehnologija krovni je termin koji se odnosi na softvere, algoritme i aplikacije koje olakšavaju i automatiziraju tradicionalne načine raspolaganja novčanim sredstvima

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.