Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poslovne financije

Sve više transakcija putem beskontaktnog plaćanja

Istraživanje tvrtke Visa pokazuje da dvije trećine (65%) potrošača na globalnoj razini želi koristiti beskontaktna plaćanja onoliko koliko trenutno koriste, ili čak više nego što to čine trenutno.

Visa je objavila da je obradila milijardu dodatnih beskontaktnih transakcija. Prethodno je kod takvih transakcija bilo potrebno unijeti PIN, ali povjerenje potrošača u beskontaktno plaćanje i dalje raste. Ova prekretnica postignuta je za manje od godinu dana otkako su povećani limiti za beskontaktno plaćanje u 29 zemalja diljem Europe kao odgovor na pandemiju bolesti Covid-19.

Rast beskontaktnih platnih transakcija ključni je trend tijekom pandemije, jer su plaćanja bez dodira prerasla praktičnost i postala potreba za potrošače i trgovce. Istraživanje tvrtke Visa pokazuje da dvije trećine (65%) potrošača na globalnoj razini želi koristiti beskontaktna plaćanja onoliko koliko trenutno koriste, ili čak više nego što to čine trenutno.

Renata Vujasinović, menadžerica za hrvatsko tržište u tvrtki Visa, komentirala je: „Potražnja za beskontaktnim plaćanjem ukazuje na to da je beskontaktno plaćanje postalo norma za europske i hrvatske potrošače i trgovce. Beskontaktno plaćanje je popularno jer kombinira brzinu i praktičnost sa sigurnošću. Naime, beskontaktne kartice imaju najniže stope prijevara u usporedbi s drugim oblicima plaćanja, a u zemljama u kojima se beskontaktno plaćanje široko koristi prijevare na prodajnom mjestu su na povijesno niskim razinama.

„Današnja prekretnica pokazuje kako se potrošači i trgovci sada oslanjaju na digitalna rješenja za svakodnevno plaćanje. Omogućavanje beskontaktnih plaćanja bit će ključno za gospodarski oporavak Europe, ali i Hrvatske, a iako samo podizanje beskontaktnih ograničenja neće revitalizirati gospodarstvo, korak je u pravom smjeru, pružajući potrošačima povjerenje da troše, a trgovinama, restoranima i drugim trgovcima na malo dodatni poticaj baš kad im je najpotrebnije. “

Rastuća potražnja za beskontaktnim transakcijama vidljiva je diljem Europe s više od 80% plaćanja putem Visa kartica u trgovini sada je beskontaktno. U Francuskoj i Njemačkoj broj beskontaktnih transakcija povećao se za dvije trećine, odnosno gotovo za polovicu, na godišnjoj razini. Od milijardu transakcija, 400 milijuna je zabilježeno u Velikoj Britaniji, a može se očekivati daljnji rast s obzirom na najavu da će se beskontaktno ograničenje u Velikoj Britaniji povećati na 100 funti kasnije ove godine.

U Hrvatskoj je zabilježen 15-postotni rast udjela transakcija putem beskontaktnog plaćanja Visa karticama.

Popularnost e-trgovine također raste u Europi, a više od 15 zemalja bilježi porast transakcija e-trgovine od 40% ili više u prosincu 2020. u odnosu na godinu prije. U Hrvatskoj je zabilježen rast transakcija Visa karticama putem e-trgovine od 60 posto

Budući da mnoga poduzeća moraju raditi pod ograničenjima i pratiti promjenu ponašanja potrošača, trgovci sve više prelaze na online kanale prodaje i prihvaćaju digitalna i beskontaktna plaćanja. Visa usko surađuje sa klijentima i partnerima kako bi digitalno ojačala preko osam milijuna malih poduzeća širom Europe, pomažući im da se prilagode kako bi omogućili kupcima da kupuju onako kako žele.

Beskontaktno i dalje ostaje jedan od najpopularnijih i najsigurnijih načina plaćanja za klijente Vise i bit će presudno za gospodarski oporavak Europe kad se ukinu ograničenja i ponovno otvore trgovine.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.