Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

‘Švicarac’ šokira – popeo se na gotovo 6,49 kuna!

Švicarski franak u četvrtak je ostvario svoju novu rekordnu vrijednost na tečajnici Hrvatske narodne banke: srednji tečaj franka popeo se na gotovo 6,49 kuna, što je novi pad kune prema franku za oko jedan posto.

Švicarski franak u četvrtak je ostvario svoju novu rekordnu vrijednost na tečajnici Hrvatske narodne banke: srednji tečaj franka popeo se na gotovo 6,49 kuna, što je novi pad kune prema franku za oko jedan posto.

Novi skok franka prema kuni direktno pogađa dužnike s kreditima u švicarskim francima, kojima rate konstatno rastu po osnovi tečajnog rizika koji ‘udara’ direktno na glavnicu. Ona se time ne smanjuje razmjerno s dinamikom otplate već ostaje ista ili se, ovisno o dinamici jačanja franka, čak i povećava.

Naprimjer, srednji tečaj švicarskog franka je prije točno tri godine, u srpnju 2008., bio na 4,4 kune, pa je mjesečna rata kredita od primjerice 750 franaka iznosila 3.300 kuna, dok je sada na 4.867,5 kuna, što je rast kreditne obveze za gotovo 1.600 kuna mjesečno!

U tom prirastu, oko 500 kuna se odnosi na rast rate ostvaren samo u ovoj godini, budući da je početkom 2011. srednji tečaj franka bio oko 5,8 kuna, piše Novi list.

Euro 7,452 kuna

Također, kuna je na tečajnici HNB-a u četvrtak oslabila i prema euru, i to za 0,15 posto, pa najnoviji tečaj eura iznosi 7,452 kuna. Budući da je početkom godine euro na našoj tečajnici bio na oko 7,3 kune, rata kredita od primjerice 500 eura s početka je godine sa tadašnjih 3.650 kuna porasla na sadašnjih 3.725 kuna, ili za 75 kuna. Na godišnjoj je razini, u odnosu na lanjski srpanj veća za oko 135 kuna, jer je lani u ovo vrijeme tečaj eura bio i ispod 7,2 kune.

Kuna je pala i prema američkom dolaru, za 1,14 posto, te prema britanskoj funti, za 0,81 posto.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.