Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 50 milijuna eura

Zajam je odobren radi daljnje podrške privatnom sektoru u ostvarivanju pristupa financiranju u okruženju u kojem je zbog krize u eurozoni financiranje ograničeno te radi daljnjeg jačanja konkurentnosti posebno među izvoznicima, u razdoblju približavanja Hrvatske članstvu u EU-u.

Zajam je odobren radi daljnje podrške privatnom sektoru u ostvarivanju pristupa financiranju u okruženju u kojem je zbog krize u eurozoni financiranje ograničeno te radi daljnjeg jačanja konkurentnosti posebno među izvoznicima, u razdoblju približavanja Hrvatske članstvu u EU-u.

Svjetska banka odobrila je zajam Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) od 50 milijuna eura namijenjen dodatnom financiranju za Projekt kreditnog programa financiranja izvoza (CEFIL), priopćeno je iz Svjetske banke.

Zajam je odobren radi daljnje podrške privatnom sektoru u ostvarivanju pristupa financiranju u okruženju u kojem je zbog krize u eurozoni financiranje ograničeno te radi daljnjeg jačanja konkurentnosti posebno među izvoznicima, u razdoblju približavanja Hrvatske članstvu u EU-u, kaže se u priopćenju.

HBOR će nastavljati osiguravati projektna sredstva poslovnim bankama koje će ih odobravati u obliku zajmova izvoznicima iz privatnog sektora koji ispunjavaju uvjete.

Dodatno će financiranje osigurati nova sredstva za Projekt CEFIL (izvornog iznosa od 100 milijuna eura) koji se već provodi uz dojmljive rezultate, kaže se u priopćenju.

Pritom se napominje da je dosad 58 izvoznih tvrtki uspješno iskoristilo sredstva za srednjoročno i dugoročno financiranje što im je pomoglo da ojačaju dugoročno poslovanje te prebrode krizu.

U tvrtkama korisnicama sredstava, koje čine pet posto ukupnog hrvatskog izvoza, izvoz je narastao za više od 30 posto, a u većini tih tvrtki sačuvana su radna mjesta te čak otvorena nova, kaže se u priopćenju.

Ujedno se prenosi izjava direktora Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Petera Harolda koji kaže da Svjetska banka ovim zajmom nastavlja podržavati nastojanja hrvatske Vlade da stabilizira gospodarstvo osiguravajući dugoročno financiranje izvoznicima kako bi mogli nastaviti ulagati u svoje poslovanje i zapošljavati.

Otkako je Republika Hrvatska postala članicom Svjetske banke 1993. godine, ta je banka osigurala potporu za 47 projekata u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.