Svjetska banka sa 150 mil. eura podržava gospodarski oporavak Hrvatske

Svjetska banka sa 150 mil. eura podržava gospodarski oporavak Hrvatske

Zajam koji je odobrio odbor direktora Svjetske banke usmjeren je na dva područja, priopćila je banka.

Prvo je fiskalna konsolidacija kroz prilagodbe potrošnje u područjima državne administracije, zdravstve, mirovina i socijalne skrbi.

Drugo područje koje treba podržati ovaj zajam je poboljšanje poslovnog okruženja i smanjenje sudjelovanja države u korporativnom sektoru.

Svjetska banka navodi kako su hrvatske vlasti već poduzele mjere za jačanje fleksibilnosti tržišta rada, smanjivanje administrativnih i regulatornih prepreka za poslovanje, ubrzavanje privatizacije državnih tvrtka te jačanje okvira za inovacije.

“Ohrabreni smo da hrvatske vlasti napreduju sa strukturalnim reformama u oblasti rada, mirovina, zdravstva i socijalne skrbi kao i oblasti investicijske klime. To će pomoći da se smanji proračunski deficit, potakne stvaranje radnih mjesta, produktivnost i društvena kohezija”, rekao je Mamta Murthi, regionalni direktor u Svjetskoj banci za središnju Europu i baltičke zemlje, prema priopćenju.

“Željeli bismo ohrabriti vlasti da ubrzaju i prodube reforme po proceduri prekomjernog deficita Europske unije kako bi se ubrzao gospodarski oporavak“, dodao je.

Od uključenja u Svjetsku banku 1993. Hrvatska je dobila od Svjetske banke za 50 projekata oko 3,3 milijarde dolara zajmova te 52 donacije u vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Podijeli

Odgovori

Top