Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Svjetski dan poduzetnica

Vlasnica tvrtke Jan-Spider iz Pitomače Jasna Nemčević dobitnica je ovogodišnje nagrade “Sova” Hrvatske udruge poslovnih žena “Krug” za poduzetnicu godine, a nagrade su dodijeljene na današnjoj svečanosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komore (HGK).

Vlasnica tvrtke Jan-Spider iz Pitomače Jasna Nemčević dobitnica je ovogodišnje nagrade "Sova" Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug" za poduzetnicu godine, a nagrade su dodijeljene na današnjoj svečanosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komore (HGK).

Nagradu “Sova” za menadžericu godine, temeljem rezultata poslovanja u 2013. godini dobila je predsjednica Uprave Tehnomont brodogradilišta iz Pule Gordana Deranja, dok je ravnateljici riječke Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući “Helena Smokrović”, Maši Smokrović dodijeljena nagrada za socijalno poduzetništvo.

Svjetski se dan poduzetnica obilježava od 2002. godine, a udruga Krug, koja taj dan u Hrvatskoj obilježava 13. godinu zaredom, nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama dodjeljuje od 2009. godine.

Ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin na svečanosti je istaknula da je Hrvatska učinila značajan napredak u ravnopravnijoj zastupljenosti žena u svim aspektima društva.

Žene su vlasnice ili na čelu 31,6 posto poslovnih subjekata u Hrvatskoj, što je na razini prosjeka Europske unije, no Štimac Radin upozorava kako taj udio, nakon godina napretka, posljednjih godina stagnira, pa se čini kao da je nad ženskim poduzetništvom ‘stakleni strop’.

Pritom je iznijela i, kako kaže, porazne podatke iz nedavnog izvješća Europske komisije o ravnopravnosti spolova, prema kojima za punu ravnopravnost u nacionalnim parlamentima i na vodećim mjestima u biznisu treba proteći još 20 godina. Deset godina više, procjenjuje se u tom izvješću, trebat će za postizanje pune zaposlenosti žena, a za tek 70 godina mogla bi se postići potpuna jednakost muškaraca i žena u plaćama, istaknula je Štimac Radin.

Temeljni dokument kojim se u Hrvatskoj pokušava taj proces ubrzati je strategija razvoja poduzetništva žena, čija bi nova verzija, za razdoblje od 2014. do 2020. godine, uskoro trebala doći u Sabor, najavila je pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar.

Novom se strategijom želi poboljšati umreženost javnih politika svih institucija koje se bave aktivnostima usmjerenim poticanju žena u poduzetništvu, kao i sustavna podrška poduzetnicama, primjerice kroz kredite HBOR-a ili jamstva HAMAG-a, ali i opće promocije ženskog poduzetništva, rekla je Lončar.

Svjetski dan poduzetništva obilježen je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, čija je izaslanica Tamara Obradović Mazal, među ostalim, izrazila nadu da će taj dokument sadržavati brza rješenja za današnja brza vremena.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.