Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Donosi li Swiss Space Systems mogućnost novih radnih mjesta?

ZeroG letovi, razvoj i proizvodnja gornje komponente za isporuku satelita, istraživačke i obrazovne aktivnosti

S3

Tvrtka Swiss Space Systems (S3) službeno je potvrdila osnivanje podružnice u Hrvatskoj. Swiss Space Systems Hrvatska imat će značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, s naglaskom na izgradnji suborbitalnih letjelica za isporuku satelita u Zemljinu orbitu te razvoju usluge komercijalnih svemirskih lansiranja.

Predstavljanju poslovne i razvojne strategije tvrtke Swiss Space Systems prisustvovali su i brojni uglednici iz znanstvenog, gospodarskog i političkog života, kao i međunarodni gosti iz aero-svemirskog sektora, a podršku planiranim projektima svojim su dolaskom dali i predstavnici ministarstava te veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj.

Prve aktivnosti hrvatske podružnice tvrtke Swiss Space Systems bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za slijedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, nužna je izgradnja svemirske luke za koju Hrvatska posjeduje nekoliko zanimljivih lokacija. Takva je i potencijalna lokacija u Udbini, a sama svemirska luka mogla bi se temeljiti na konceptu svemirske luke S3 u Švicarskoj, koja je već u fazi izgradnje.

“Dozvolite mi ovim putem izraziti podršku međunarodnom projektu S3 koji će, kao jedan od najvećih u Europi i svijetu, pridonijeti gospodarskom znanstvenom i tehnološkom napretku Republike Hrvatske te uključenju hrvatskih znanstvenih institucija i hrvatskih znanstvenika u međunarodne projekte istraživanja svemira.” – poručio je u svom pismu podrške predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Točnije, Hrvatska će igrati značajnu ulogu u razvoju gornje komponente sustava za isporuku satelita. Razvoj gornje komponente tog sustava već je započet u Payerneu, švicarskom sjedištu tvrtke S3, a u suradnji s ruskim partnerom za pogonske sustave, tvrtkom RKK Energia. Tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri, bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita, koja predstavlja jedini segment S3 lansirnog sustava kojeg nije moguće višekratno koristiti, jer nakon isporuke satelita izgara u atmosferi. Proizvodnja i montaža gornje komponente sustava za isporuku satelita mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj, što podrazumijeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificirane stručnjake. Za integraciju i testiranje gornje komponente te obradu njezina tereta prije lansiranja S3 će se oslanjati na svoje španjolske partnere.
Sladjan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space Systems Hrvatska, istaknuo je kako su „sve industrijske i obrazovno-istraživačke aktivnosti važne za razvoj aero-svemirskih tehnologija u Hrvatskoj. Svim državama koje su pristupile Europskoj Svemirskoj Agenciji cilj je osnažiti i razvijati sektor svemirskih djelatnosti, a ovom prigodom pozivam nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske toj agenciji. Swiss Space Systems Hrvatska djelovat će kao katalizator koji će Hrvatsku voditi prema tom cilju, a naš centar za svemirska istraživanja generirat će značajnu stratešku vrijednost naše zemlje.“

S3

Osim industrijskih djelatnosti, tvrtka S3 Hrvatska će u suradnji s hrvatskim sveučilištima i istraživačkim centrima za primijenjena istraživanja i obrazovanje igrati važnu ulogu u istraživačkim i edukacijskim aktivnostima, kao i u testiranju aero-svemirskih tehnologija u području malih satelita.

“Ova će suradnja biti od obostrane koristi za Swiss Space Systems i Hrvatsku te se radujem nadolazećim aktivnostima. S3 uvijek teži razvijati dugoročne partnerske odnose, a odnosi s Hrvatskom svakako su jedan dobar primjer. Swiss Space Systems Hrvatska igrat će vrlo važnu ulogu u glavnim aspektima S3 programa. To su ZeroG letovi, razvoj i proizvodnja gornje komponente za isporuku satelita te istraživačke i obrazovne aktivnosti. Ovo je još jedna značajna i vrijedna prekretnica u kratkoj povijesti projekta S3, a mnoge još tek trebaju doći kroz 2015. godinu i u daljnjoj budućnosti”, zaključio je Pascal Jaussi, osnivač i izvršni direktor tvrtke Swiss Space Systems.

Tko je Swiss Space Systems?

Swiss Space Systems (S3) je tvrtka koja bilježi brzu ekspanziju poslovnih aktivnosti te trenutno broji više od 75 zaposlenih u Švicarskoj, Španjolskoj i SAD-u. Inženjerski tim, uz pomoć svojih industrijskih i akademskih partnera, ostvaruje značajan napredak u istraživačko-razvojnoj fazi višekratno upotrebljivog, fleksibilnog i sigurnog sustava za lansiranje malih satelita, temeljenog na zrakoplovu nosaču Airbus i suborbitalnoj letjelici SOAR. Letjelica SOAR, koju je tvrtka S3 razvila, s visine od 80 km lansirat će gornju konstrukciju koja će isporučivati male satelite u Zemljinu orbitu do visine od 700 km. Nakon isporuke satelita, treća komponenta sustava za isporuku satelita sagorijeva u atmosferi i ne ostaje u Zemljinoj orbiti u obliku svemirskog otpada. Sa svojim prvim ZeroG bestežinskim letovima, ispitivanjima sub-orbitalne letjelice u zračnom kanalu i kampanjom probnih letova, S3 svoju istraživačko-razvojnu fazu uspješno privodi kraju. U Europi S3 već posjeduje jaku mrežu industrijskih i institucionalnih partnera iz Francuske, Belgije, Italije i Španjolske, a uz Hrvatsku tvrtka podružnice ima i u Švicarskoj, SAD-u te Španjolskoj.

Pročitajte još:

Ekonomija

Na istoku Hrvatske je usprkos pandemiji i gospodarskoj krizi ostvaren rast ukupnog broja natječaja za slobodna radna mjesta.

Ekonomija

Upitali smo građane što misle „koja mjera Vlade najviše pomaže normalizaciji situacije u gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta?"

Ekonomija

Njemačka s više od milijun trenutačno slobodnih radnih mjesta i dalje ostaje obećana zemlja.

Novosti

U kolovozu je u Švedskoj bilo čak 78 tisuća slobodnih radnih mjesta.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.