Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Test: Koliko poštujete sami sebe?

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

test

O samopouzdanju ovisi hoćemo li živjeti u skladu sa svojim željama ili ćemo se uvijek podređivati drugima, hoćemo li znatiželjno ispitivati životne izazove ili ćemo ih izbjegavati u strahu od neuspjeha, hoćemo li biti pokretači zbivanja ili pasivni promatrači, hoćemo li uspostaviti kvalitetne odnose s drugim osobama ili ćemo se skrivati iza neke od naših maski, zaboravljajući tko smo.

Samopouzdanje uključuje stav koji omogućuje osobi da ima pozitivan, prvenstveno realističan pogled na samog sebe i na situaciju u kojoj se nalazi. Samopouzdane osobe vjeruju vlastitim sposobnostima, općenito imaju kontrolu nad vlastitim životom te su uvjerene da će moći ostvariti ono što žele, planiraju i očekuju.

Vježbe samopouzdanja

Razmišljaju u kategorijama: želim! – hoću! – mogu! Očekuju dobar ishod i marljivo se trude postići ga. Uspjeh, potom, povratno jača njihovo samopouzdanje.

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati. Kao kod svake vještine, samo upornim i marljivim vježbanjem i radom na sebi možemo izgraditi dobru sliku o sebi.

 • Za početak, nagradite se, pohvalite se za svaki, pa i najmanji uspjeh. Pohvalite se već za to što ste odlučili poraditi na svom samopouzdanju.
 • Napravite popis vaših dobrih osobina. Na kraju svakog dana napišite što ste sve dobro učinili taj dan i pohvalite se za to.
 • Pozitivno razmišljajte i očekujte uspjeh. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti. Zbrajajte svoja postignuća, a ne samo pogreške.
 • Ne dajte da vas jedan neuspjeh pokoleba jer ćete tek tada samima sebi, ako imalo sumnjate u vlastite sposobnosti, ali i svima onima koji ne vjeruju u vas dokazati da su u pravu.
 • Preuzmite odgovornost za svoja djela. Ne pronalazite isprike, ne jadikujte i prigovarajte, a osobito ne okrivljujte druge ljude za svoje pogreške. Objektivno sagledajte svoje pogreške (možda se niste dovoljno pripremili, precijenili ste svoje znanje, već ste mnogo puta odradili isto pa ste uložili minimum truda vjerujući da ćete i ovaj put isto rutinski odraditi) i sve ono što u budućnosti možete spriječiti da se pogreška ne ponovi. Shvatite pogrešku kao priliku za novo poglavlje iz kojeg ćete izvući najbolju pouku.
 • Nikad ne govorite samom sebi: „Glup sam i nesposoban“ – to neće dovesti do promjene jer na to ne možete utjecati. Samo ćete se obeshrabriti i smanjiti vlastito samopouzdanje.
 • Postavljate realne ciljeve. Preispitujte svoje ciljeve. Zapitajte se što je vama važno i bitno, što vas čini sretnima. Razradite taktiku kako doći do svog cilja. Zapitajte se koje vam još vještine nedostaju kako biste došli do svog cilja.

Test: Ljestvica samopoštovanja

Jedan od najznačajnijih aspekata slike o sebi je samopoštovanje, a odnosi se na cjelovito vrednovanje sebe te uključuje pozitivan ili negativan stav prema sebi. Osoba visokog samopoštovanja cijeni sebe, misli da je vrijedna poštovanja i ima pozitivno mišljenje o sebi.

Samopouzdanje i samopoštovanje usko su povezani međusobno utječući jedno na drugo. Promjene u jednom mogu uzrokovati promjene u drugom i obratno. Kako biste saznali koliko poštujete sami sebe, ispunite slijedeći upitnik.

Pročitajte svaku tvrdnju i zaokružite jedan od predloženih brojeva, ovisno o tome u kojoj mjeri navedena tvrdnja točno opisuje vaše ponašanje, osjećaje i mišljenje.

0 – potpuno netočno
1 – uglavnom netočno
2 – ni točno ni netočno
3 – uglavnom točno
4 – potpuno točno

 1. Općenito govoreći zadovoljan sam sobom. 0 1 2 3 4
 2. Želio bih više poštovati samog sebe. 0 1 2 3 4
 3. Osjećam da nema puno toga čime bih se mogao ponositi. 0 1 2 3 4
 4. Ponekad se osjećam potpuno beskorisnim. 0 1 2 3 4
 5. Sposoban sam raditi i izvršavati zadatke podjednako
 6. uspješno kao i većina drugih ljudi. 0 1 2 3 4
 7. S vremena na vrijeme osjećam da ništa ne vrijedim. 0 1 2 3 4
 8. Osjećam da sam isto toliko sposoban kao i drugi ljudi. 0 1 2 3 4
 9. Osjećam da posjedujem niz vrijednih osobina. 0 1 2 3 4
 10. Sve više dolazim do spoznaje da jako malo vrijedim. 0 1 2 3 4
 11. Mislim da vrijedim barem koliko i drugi. 0 1 2 3 4

Rezultati:
Izračunajte rezultat tako da zbrojite zaokružene brojke. Napomena: tvrdnje 2, 3, 4, 6 i 9 boduju se u suprotnom smjeru na slijedeći način:
1 = 3
2 = 2
3 = 1
4 = 0

Ukupan zbroj predstavlja vaš rezultat na ljestvici samopoštovanja:
manje od 23 – nisko samopoštovanje
23 – 34 – prosječno samopoštovanje
više od 34 – visoko samopoštovanje

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza za fizičke osobe pa se tako ne plaća PDV pri kupnji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.