Tko će ostati? Njemačka traži radnike

U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 milijun otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, javlja u utorak Institut za istraživanje tržišta rada (IAB), prenosi Hina.

”U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta je porastao za 140.000”, stoji u priopćenju IAB-a, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nuernberga.

”Najveći porast potražnje je zabilježen na području prerađivačke industrije ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s preko 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća”, kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000. Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%) zatim osobe bez kvalifikacije (22%) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%). Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj umirovljenika, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage.

Make it in Germany

Tako su Ministarstvo ekonomije i energetike, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Savezna agencija za rad Njemačke pokrenuli internet stranicu ”Make it in Germany”, na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti savjete kako doći do posla.

Stranica služi za informiranje internacionalne radne snage o prilikama za karijeru u Njemačkoj. Portal je dio ofanzive Njemačke u potrazi za kvalificiranom radnom snagom s ciljem da se osigura dovoljan broj stručnjaka u oblastima u kojima nedostaje kvalificiranih radnika.

 

 

Njemačke vlasti preko ove internetske stranice pružaju informacije o dobivanju posla i radne vize, ali i objavljuju natječaje za otvorena radna mjesta, uputstvima kako ispuniti aplikacije, gdje ih poslati i koga kontaktirati, prenosi Dnevni avaz.

Stranica je dostupna na više jezika, a osim detaljnih uputstava ponuđen je i broj telefona na kojem se mogu dobiti sve ostale informacije. Razvijena je i posebna aplikacija za mobilne telefone preko koje je moguće da se prijavite za dobivanje njemačkih dokumenata ako ispunjavate posebne uvjete. Između ostalih, oblasti kojima fali radne snage su IT stručnjaci, inženjeri, njegovatelji, liječnici…

”Ako ste stručni u svom poslu, sveučilišna diploma vam i nije potrebna da biste dobili posao u Njemačkoj”, navodi se.

Podijeli

Odgovori

Top