Tko je Rovinjsku Mirnu doveo do duga od 40 milijuna kuna? [VIDEO]

Tko je Rovinjsku Mirnu doveo do duga od 40 milijuna kuna? [VIDEO]

“Za Mirnu treba poništiti zadnje ročište i otvaranje stečaja te održati novo ročište i postići dogovor jer je riječ o 254 radna mjesta i tvornici koja 70 posto proizvoda izvozi na strano tržište. Tako se u predstečajnoj nagodbi spašava gospodarstvo”, poručila je laburistica Nansi Tireli nakon stanke koju su zatražili zbog otvaranja stečajnog postupka nad tvornicom za preradu ribe Mirna Rovinj.

Laburisti, podsjetila je Tireli, dugo upozorava kako poanta prestečahjnih nagodbi nije onakva kakva je predstavljena zakonom.

“Moramo progovoriti, došlo je vrijeme da se iznosi u prestečajnoj nagodbi javno objave te da vidimo kome se oprašta i zbog čega”, rekla je Tireli.

[infopunkt 7811 2]

“U četvrtak nije postignut dogovor u postupku prestečajne nagodnbe, a sudbina radnika, koperanata i njihovih obitelji ostaje neizvjesna”, upozorio je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza (IDS).

Problem Mirne, kazao je, nije nastao jučer već onda kada je netko nad njom učinio pretvorbu i prvatizaciju na hrvatski način. “Građanima je puna kapa prepucavanja bez rezultata, u Mirni se promijenilo 17 uprava, dobar dio njih koristio je financijski inžinjering te isisavao novac iz tvrtke”, rekao je Sponza.

“Nikome u Hrvatskoj ne smije biti svejedno kakva će biti sudbina Mirne”, rekao je pozivajući prestavnike radnika, Grada, Županije i Vlade da sjednu za stol, kako bi ta tvrtka krenula na put ozdravljenja.

“Svima poručujem da je nama u Rovinju dosta svih onih koji Rovinj vide kao biznis rentanja i nekretnina. Prste daleko i ča od Mirne. Istrijani jesu pitomi no ako netko na takav način misli ući pokazat ćemo drugu ćud i narav”, poručio je Sponza.

[infopunkt 7811 3]

“Bolju poziciju od Mirne u Rovinju ima još jedino opća bolnica gdje se takođe trenutno događaju čudne situacije”, upozorio je nezavisni zastupnik Damir Kajin, dodavši kako Mirna mora preživjeti jer može živjeti.

“Tko je do ovog doveo i kome je u interesu stečaj, koji je bio u zadnje dvije godine pogubniji od pretvorbe i privatizacije. Kome je bilo u intresu da se zaustavi postupak OIB-a kako bi se vidjela imovinska krvna slika u Hrvatskoj”, pitao je Ivan Šuker (HDZ).

“Tko je doveo u situaciju da Mirna duguje preko 40 milijuna kuna državi. Ako je netko isisavao novac iz te tvrtke gdje je onda DORH”, pitao je Damir Kajin.

[infopunkt 7811 5]

Po ocjeni HSU-uvog zastupnika Silvana Hrelje, situacija u Mirni ide na dušu Visokom trgovačkom sudu. “2002. nad Mirnom je otvoren stečajni postupak i trajao je šest mjeseci, nako čega je Visoki trgovački sud donio odluku da se stečaj obustavlja”, podsjetio je. Nije bilo valjanog razloga za poništenje a sve drugo je nastavak priče o nekretninskom biznisu, rekao je Hrelja.

Još odavno, rekao je Hrelja, maštalo se o Rovinju i najvećoj marini na mediteranu no siguran je da ta marina nije moguća i da su vremena megalomanskih poteza su prošla. “Mirnu treba dobiti ona tvrtka čija je prehrambena proizvodnja core biznis”, ustvrdio je.

Podijeli

Odgovori

Top