Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tko su najveći hrvatski izvoznici?

Samo pet hrvatskih kompanija prošle je godine na inozemna tržišta uspjelo plasirati proizvode vrednije od milijardu kuna, a tu magičnu brojku godinu ranije dosegnulo je sedam tvrtki.

Samo pet hrvatskih kompanija prošle je godine na inozemna tržišta uspjelo plasirati proizvode vrednije od milijardu kuna, a tu magičnu brojku godinu ranije dosegnulo je sedam tvrtki.

Uz plin i naftu, najznačajniji hrvatski izvozni proizvodi su lijekovi, kožne navlake za automobilska sjedala, umjetna gnojiva, hrana, telekomunikacijska oprema i transformatori.

 

Na Liderovoj listi 10 najvećih hrvatskih izvoznika vodeće mjesto i dalje drži INA sa 8,3 milijarde kuna izvoza, gotovo 10 posto manje nego 2012. godine.

 

Drugo mjesto s izvozom od 2,19 milijardi kuna zadržala je PLIVA unatoč padu od 7,4 posto u odnosu na 2012. Pliva, koja se od 2008. nalazi u sastavu Teva grupe, izvozi više od 80 posto proizvodnje, a najveća su joj izvozna tržišta Rusija i SAD. Tijekom prošle godine, tvrtka je povećala izvozne kapacitete izgradnjom novih pogona za proizvodnju lijekova u Zagrebu i Savskom Marofu.

 

Treći najveći izvoznik s gotovo dvije milijarde kuna inozemnih prihoda austrijska je tvrtka Boxmark Leather, najveći hrvatski proizvođač opreme za automobile. U tvornici smještenoj u Trnovcu Bartolovečkom oko 3.500 zaposlenih proizvodi kožne navlaka za sjedala za osobna vozila te tapecirane dijelove za interijer. Gotovo cjelokupnu proizvodnju plasira renomiranim svjetskim proizvođačima automobila kao što su Daimler-Mercedes, Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Bentley, Bugatti, Maybach…

 

Peti je izvozni milijarder nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines koji je napredovao za dva mjesta unatoč nešto manjem deviznom prihodu. S petog na šesto mjesto pao je ‘bivši milijarder’ Ericsson Nikola Tesla čiji se devizni prihod značajno smanjio zbog velikog pada prodaje na ruskom tržištu.

 

Među prvih deset izvoznika najveći napredak postigla je hrvatska podružnica talijanske kompanije ENI, a najviše je nazadovao pulski Uljanik.

 

U top 10 izvoznika uskočila je Podravka zahvaljujući solidnom rastu izvoza od 4,1 posto. Pomak za jedno mjesto prema gore zabilježio je TLM TVP, koji je prošle godine izvezao valjanih aluminijskih proizvoda u vrijednosti od 800 milijuna kuna.

 

Na silaznoj putanji nalazi se Končar energetski transformatori, u većinskom vlasništvu Siemensa. Tvrtka koja proizvodi sve vrste transformatora velikih snaga, plasirala je na svjetsko tržište proizvoda u vrijednosti 746 milijuna kuna.

 

S liste su potpuno nestali brodograditelji, godinama vodeći izvoznici s najprepoznatljivijim hrvatskim izvoznim proizvodom. Nakon što su već ranije elitno društvo napustili Brodosplit i 3. maj, prošle godine potonuo je i Uljanik.

 

Top 10 hrvatskih izvoznika: 

 

1. INA
2. PLIVA
3. BOXMARK LETHER
4. PETROKEMIJA
5. CROATIA AIRLINES
6. ERICSSON NIKOLA TESLA
7. ENI CROATIA
8. PODRAVKA
9. TLM TVP
10. KONČAR ENERGETSKI TRANSFORMATORI

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Hrvatska će primiti devet milijardi eura bespovratnih sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije...

Financije

Trgovanje kriptovalutama je postalo popularno jer su ljudima često obećavane velike zarade za kratkoročna ulaganja.

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Financije

Novac ušteđen prije samo nekoliko godina danas vrijedi bar 10% manje, a izgledno je da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.