Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Turistički trendovi u Zagrebu – sve više poslovnih ljudi i noćenja u hotelima visoke kategorije

U glavni hrvatski grad posjetitelji sve češće dolaze i zbog turističkih i poslovnih motiva. Prema TOMAS Zagrebovom istraživanju, najviše turista u metropolu dolazi zrakoplovom, u Zagrebu se osjećaju sigurnim a većinom borave u hotelima. Segment u kojem su najnezadovoljniji je nemogućnost parkiranja u gradu.

U glavni hrvatski grad posjetitelji sve češće dolaze i zbog turističkih i poslovnih motiva. Prema TOMAS Zagrebovom istraživanju, najviše turista u metropolu dolazi zrakoplovom, u Zagrebu se osjećaju sigurnim a većinom borave u hotelima. Segment u kojem su najnezadovoljniji je nemogućnost parkiranja u gradu.

Nijemci, Amerikanci i Britanci najčešći turisti

Grupe stranih turista koje se slikaju pod Banom ili ispod kule Lotrščak postale su zagrebačka svakodnevica proteklih godina. Povodom međunarodnog sajma za turizam CroTour’09 održanog na Velesajmu, TOMAS-Zagreb je proveo istraživanje o trendovima turističke potražnje u Zagrebu.

Najviše turista u Zagreb dolazi ljeti. To su prvenstveno Nijemci, Amerikanci i Britanci, dok u postocima najveći rast bilježe posjete gostiju iz Japana i Srbije. Zbog poslovnih motiva u Zagreb češće dolaze domaći posjetitelji te oni iz istočnoeuropskih zemalja. Nijemci, Austrijanci i Talijani, Španjolci su više motivirani zabavom i kulturom, slično kao i Japanci i posjetitelji iz SAD-a.

144 eura na dan

Prosječna dnevna potrošnja hotelskih gostiju u Zagrebu porasla je za 9 posto u odnosu na zadnje istraživanje iz 2006. godine. Dnevno gosti troše 144 eura, od čega prosječno 61 posto izdvajaju za smještaj. Ovaj podatak pokazuje i tendenciju odsjedanja u sve skupljim hotelima; prije deset godina gosti su većinom odsjedali u hotelima sa tri zvjezdice dok danas čak 60 posto gostiju odsjeda u hotelima od četiri i pet zvjezdica.

Do Zagreba preko interneta

Internet je i dalje glavni izvor informacija za dolazak većine zagrebačkih posjetitelja, a unatoč rastu dolazaka zrakoplovom, čime je 2008. došlo 51 posto posjetitelja u Zagreb, još uvijek je vrlo značajan udjel i onih koji dolaze automobilom, njih 31 posto.

71 posto posjetitelja u Zagreb je prošle godine došlo u samostalnoj organizaciji. Agencijski organizirani dolasci bilježe pad u odnosu na 2006. godinu i sada su 17 posto od ukupnih posjeta metropoli, prema 28 postotnim dolascima iz 2006. godine.

Napisao

Pročitajte još:

Turizam

Istarsko vino Val Gambalera iz 2015. vinarije Meneghetti osvojilo je veliko zlato na prestižnom svjetskom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles kojem je od 11....

Ekonomija

Ekskluzivni nautički B2B sajam ICE (International Charter Expo) doseže nove rekorde u ovogodišnjem izdanju, kada će se na Zagrebačkom velesajmu predstaviti stotine prestižnih megajahti...

Nekretnine

Mnogi čimbenici poput trenutne geopolitičke situacije, usklađenosti ponude i potražnje, povoljnih stambenih kredita i kamatnih stopa te uvjeta za strane ulagače izravno utječu na...

Novosti

Na orebićkoj rivi žene su ponovo dočekivale svoje kapetane, u isto vrijeme vraćali su se timovi s prvog dana natjecanja u big game fishingu....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.