Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Tradicionalni način uzgoja presudan je za kvalitetu vina

Rad u prirodi i starinski uzgoj u kombinaciji sa znanošću i modernim tehnologijama proizvodnje i skladištenja vina – sve to sjedinjeno je u Obrtu Bartolović. S požeškim vinarom Krunoslavom Bartolovićem razgovarali smo o vinarskom biznisu u Hrvatskoj.

Rad u prirodi i starinski uzgoj u kombinaciji sa znanošću i modernim tehnologijama proizvodnje i skladištenja vina - sve to sjedinjeno je u Obrtu Bartolović. S požeškim vinarom Krunoslavom Bartolovićem razgovarali smo o vinarskom biznisu u Hrvatskoj.

– Mislim da tehnologija, primjerice napredak mehanizacije, ima velik utjecaj na vinogradarstvo. Ipak, glavnina kvalitete dolazi tradicionalnim načinom uzgoja vinove loze, što dokazuje povratak gustoj sadnji i malom opterećenju trsa radi dobivanja kvalitetnoga grožđa. To je recept za dobivanje vrhunskog vina – objašnjava Bartolović.

Bačve poskupljuju proizvodnju

Tendencija je skladištenje vina u drvene bačve, što poskupljuje proizvodnju. Takvo tradicionalno skladištenje nekim sortama neusporedivo povećava kvalitetu. Nove tehnologije, nove sorte vina koje dolaze sa svih strana svijeta i stalna želja za poboljšanjem vlastitih sorti tjeraju vinare da neprestano osluškuju svjetske trendove.

– Izobrazbu izvan granica Hrvatske počeo sam u Sloveniji i Mađarskoj, gdje je kultura vina, pa time i kvaliteta, otišla izrazito naprijed. Te zemlje postale su vrlo značajne za proizvodnju vina. Pogotovo Mađarska, koja sa svojim razvojnim centrom u Villanyu stvara nove sorte značajne za cijeli vinogradarski svijet – objašnjava Bartolović.

Italija i Austrija zemlje su koje odlično spajaju vina s turizmom, gdje je vinarima olakšana prodaja vina zahvaljujući toj simbiozi. Na putovanjima je naučio mnogo, a jedno mu je ostalo u posebno dobrom sjećanju.

Australija mi napunila baterije

– Prije devet godina otputovao sam na dva mjeseca u Južnu Australiju, koja sa svojom glasovitom dolinom Barrosa spada u trenutačno najpoznatija vinogradarska područja svijeta. Cijeli taj vinogradarsko-vinarski doživljaj još u meni stvara energiju koja me pokreće i pomaže u stvaranju vina – veli Bartolović.

Bartolović smatra da za visokokvalitetna vina uvijek ima mjesta na tržištu, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Najviše se ponosi svojim vrhunskim vinom Pinot crni. Kaže da za njega kao najzahtjevniju crvenu sortu potroši jednako vremena kao za deset ostalih sorti.

– Možemo se pohvaliti da sa zadnjom berbom na tržištu imamo status vrhunskog vina kontrolirana podrijetla koji u Hrvatskoj prema našim spoznajama ima samo još jedan crni pinot – završava Bartolović.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Prosinačko izdanje prestižnog vinskog magazina Decanter donosi poseban prilog na 12 stranica o bijelim vinima iz regije.

Lifestyle

Iako proizvode 30 puta više tona maslinovog ulja i 74 puta više hektolitara vina od Istre, Portugalci su impresionirani kvalitetnom promocijom i proizvodnjom istarskog...

Novosti

Sve je spremno za četvrti Festival traminca.

Poduzeća

Životni put zadržao ih je u Zagrebu, ali i odveo u Slavoniju, točnije u Erdut gdje su pokrenuli pravu malu revoluciju u vinarstvu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.