Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Transatlantski sporazum donosi Europskoj uniji 119 milijardi eura

Ako bude postignut, taj sporazum mogao bi povećati bruto domaći proizvod (BDP) EU-a za 0,5 posto, a SAD-a za 0,4 posto, stvoriti više od 500.000 radnih mjesta na obje strane, te povećati proizvodnju kompanija za 107 milijardi eura u EU odnosno 71 milijardi eura u SAD-u

Ako bude postignut, taj sporazum mogao bi povećati bruto domaći proizvod (BDP) EU-a za 0,5 posto, a SAD-a za 0,4 posto, stvoriti više od 500.000 radnih mjesta na obje strane, te povećati proizvodnju kompanija za 107 milijardi eura u EU odnosno 71 milijardi eura u SAD-u

Transatlanski sporazum o trgovini i investicijama mogao bi rezultirati značajnim gospodarskim dobicima za SAD i Europsku uniju, pa tako i za Hrvatsku, koja će 1. srpnja postati punopravnom članicom EU-a, istaknuto je na poslovnom doručku Američke gospodarske komore održanom danas u hotelu Westin.

Sporazum, kojem je cilj ukloniti prepreke trgovini i investicijama, mogao bi donijeti 119 milijardi eura godišnje koristi Europskoj uniji, te 95 milijardi eura godišnje tržištu SAD-a, kazao je Andreas Galanakis, direktor za politiku u Američkoj trgovinskoj komori pri EU.

Ako bude postignut, taj sporazum mogao bi povećati bruto domaći proizvod (BDP) EU-a za 0,5 posto, a SAD-a za 0,4 posto, stvoriti više od 500.000 radnih mjesta na obje strane, te povećati proizvodnju kompanija za 107 milijardi eura u EU odnosno 71 milijardi eura u SAD-u, dodao je Galanakis.

Sporazum o trgovini i investicijama između SAD-a i EU-a trebao bi ukloniti carine i granične prepreke u trgovini robama, liberalizirati trgovinu uslugama, povećati ulaganja, stimulirati inovacije, ojačati tržišta kapitala, olakšati kretanje ljudi, te potaknuti regulatornu suradnju.

Iako je SAD tek 10. trgovinski partner Hrvatske, koristi od sporazuma trebale bi imati i hrvatske kompanije, koje će od 1. srpnja postati dio europskog tržišta, istaknuo je Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku.

Najveće koristi očekuju se u području necarinskih prepreka trgovini, kao što su primjerice ekološke ili sigurnosne norme čijim bi se usklađivanjem olakašao pristup drugim tržištima, dodao je Čajo.

Američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy najavili su u veljači ove godine da namjeravaju pokrenuti pregovore o sveobuhvatnom trgovinskom i gospodarskom sporazumu između EU-a i SAD-a. Početak pregovora o trgovinskom sporazumu očekuje se krajem srpnja ove godine, a završetak otprilike u ljeto iduće godine. Zbog političke potpore, kao i zbog financijske krize i sve veće konkurencije iz gospodarstva u nastajanju, ovo je pravi trenutak za početak pregovora, zaključili su sudionici na poslovnom doručku.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.