Transformacijsko vodstvo i kako postati organizacija spremna za budućnost

U Zagrebu će se 22. svibnja održati prvi seminar namijenjen visokom menadžmentu o održivosti i transformacijskom vodstvu u organizaciji Instituta za društveno odgovorno poslovanje (IDOP), PwC Hrvatska, Hrvatske gospodarske komore, Ekonomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i PWN Zagreb u suradnji s think-tankom Kaleidoscope Futures iz Cambridgea.

Glavni će predavač na događaju nazvanom Transformacijsko vodstvo i kako postati organizacija spremna za budućnost biti prof. dr. sc. Wayne Visser, strateški analitičar, konzultant za pitanja održivosti, stručnjak za društveno odgovorno poslovanje i profesionalni govornik.

Prof. dr. sc. Visser prvi je puta u Hrvatskoj a do sada je u 25 godina karijere posjetio više od 70 zemalja te je održao preko 300 predavanja a savjetovao je više od 150 klijenata poput Coca-Cole, Della, HSBC-a i Svjetske banke. Profesor je Integrirane vrijednost i održive transformacije na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Antwerpenu i na Institutu za vodstvo održivog razvoja Sveučilišta u Cambridgeu. Dr. sc. Visser priznat je i kao jedan od stotinu lidera u poslovanju s povjerenjem, pa onda i globalne održivosti, lidera misli Europe i Bliskog Istoka prema Centre for Sustainability & Excellence and Trust Across America.

O edukaciji na temu održivosti i transformacijskog vodstva namijenjene visokom menadžmentu velikih hrvatskih poduzeća

Sve dubinske transformacijske promjene počinju s vođom koji je u stanju inspirirati ostale zaposlenike u organizaciji s novom svrhom i misijom. Transformacijsko vodstvo, jedan od najnovijih i najsveobuhvatnijih pristupa vodstvu, istražuje kako vođe mogu oblikovati i stvoriti jasnu viziju za svoju organizaciju, nadahnuti ostale za postizanje velikih stvari i postati čimbenici promjena. Istražiti prirodu transformacijskog vodstva uz izazove održivosti i društvene odgovornosti, te kako se može primijeniti na pojedince vrlo je važna tema koja je vrlo često zanemarena. Svaka organizacija, zajednica, grad i država želi ne samo preživjeti nego i prosperirati u budućnosti, ali postavlja se pitanje kako?

Potrebno je istražiti ideju i praksu koncepta spremnosti za budućnost (future-fitness), koja predstavlja sposobnost organizacije da stvara bolju budućnost, da se prilagođava okolnostima koje se mijenjaju brže nego ikad te da bude otporna na nepovoljne scenarije budućnosti.

Brojne studije opisuju predviđanja i predlažu scenarije ako želimo postići održivu i sigurnu budućnost. Upravo razumijevanje ključnih megatrendova budućnosti i slike svijeta 2050. godine može pomoći donosiocima odluka kako bi što cjelovitije imali uvid u izazove poslovanja u budućnosti.

Stoga je važno je educirati upravo visoki menadžment hrvatskih poduzeća na vodećim i odlučujućim pozicijama u poduzeću, koji trebaju identificirane ključne karakteristike vođa uspješnih organizacija iz budućnosti kako bi oni sami mogli utvrditi kakav tip transformacijskog vođe oni mogu, ali i trebaju postati.

Tko je Wayne Visser 

Predavač će biti prof. dr. sc. Wayne Visser profesor Integrirane vrijednosti i održive transformacije na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Antwerpenu te profesor Sveučilišta u Cambridgeu na Institutu za vodstvo za održivi razvoj. Prof. dr. sc. Wayne Visser je strateški analitičar, konzultant za pitanja održivosti, stručnjak za društveno odgovorno poslovanje i profesionalni govornik. Autor je 28 knjiga – uključujući The World Guide to Sustainable Enterprise and Sustainable Frontiers: Unlocking Change through Business, The Age of Responsibility: CSR 2.0 and the New DNA of Business, The World Guide to CSR: A Country by Country Analysis of Corporate Sustainability and Responsibility, Leadership and Innovation. Objavio je više od 330 poglavlja, članaka i istraživanja te je kolumnist za The Huffington Post i The Guardian. U zadnjih 25 godina boravio je u preko 74 zemalja, gdje je održao više od 300 predavanja i savjetovao više od 150 klijenata od Coca-Cole, Dell-a, DHL-a i HSBC-a do Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Svjetske banke.

Prepoznat je kao jedan od vodećih svjetskih utjecajnih osoba iz područja održivosti te ušao na listu The Sustainerati (The Sustainerati – svake godine organizacija Sustainly prati 100 najutjecajnijih osoba na društvenim mrežama iz područja održivosti), te listu top 100 lidera za mišljenje u poslovanju s povjerenjem. U 2009. godini prof. Visser osnovao je CSR International, nakon stjecanja titule doktora znanosti iz područja društveno odgovorno poslovanja i rada u KPMG-u kao direktor programa održivosti.

Trenutno je profesor Integrirane vrijednosti i održive transformacije na Fakultetu za menadžment Sveučilišta u Antwerpenu te profesor na Institutu za vodstvo za održivi razvoj na Sveučilištu u Cambridgeu.

Closing The Loop  – Kino Europa / nedjelja / 20. svibnja / 19.30

(Rin Ehlers Sheldon & Graham Sheldon, SAD, 2018., 93’)

Closing The Loop je dokumentarni film o kružnom gospodarstvu kojeg predstavlja prof. dr. Wayne Visser (predsjednik Katedre za održivu transformaciju, profesor Integrirane vrijednosti u Antwerp školi za menadžment) u suradnji s redateljem i dobitnikom Emmy nagrade Graham Ehlersom. Film pokriva tri kontinenta te sadrži komentare svjetskih stručnjaka među kojima su i John Elkington, Michael Braungart, direktori korporativne održivosti iz tvrtki Marks & Spencer i The Body Shop te centri izvrsnosti poput Svjetskog gospodarskog foruma i Sveučilišta Cambridge. Detaljno su prikazani brojni inovativni primjeri kružnog gospodarstva, uključujući i one iz kompanija Barloworld/Caterpillar (Južna Afrika), Biogen (Ujedinjeno Kraljevstvo), Dutch aWEARness (Nizozemska), Interface (Nizozemska i Njemačka), Novamont (Italija), Quito City (Ekvador) te REDISA (Južna Afrika).

Podijeli

Odgovori

Top