Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Traže se zaposlenici s ‘četrdesetogodišnjom diplomom!

‘Motorola ne želi više zapošljavati inženjere s četverogodišnjom diplomom, tražimo da naši zaposlenici imaju četrdesetogodišnju diplomu’, riječi su Chrisa Galvina, menadžera u Motoroli.

'Motorola ne želi više zapošljavati inženjere s četverogodišnjom diplomom, tražimo da naši zaposlenici imaju četrdesetogodišnju diplomu', riječi su Chrisa Galvina, menadžera u Motoroli.

Iz njegovih riječi vrlo lako se može zaključiti što cjeloživotno učenje pozdrazumijeva, no krenimo s definicijom samog pojma.

Pojam cjeloživotnog učenja podrazumijeva sve aktivnosti  vezane za učenje koje se odvijaju tijekom cijelog života jednog pojedinca. Ono počinje rođenjem čovjeka, a završava tek u njegovoj starosti.

Glavni cilj cijelog procesa je unapređenje znanja, vještina i ostvarenja individualnih ciljeva, bilo profesionalnih ili osobnih.

Često se pojam cjeloživotnog učenja miješa s pojmom cjeloživotnog obrazovanja. Obrazovanje obuhvaća organizirano učenje koje se odvija kroz obrazovne institucije, a učenje je širi koncept koji uključuje nenamjerno, spontano stjecanje znanja kroz životne situacije i okolnosti.

1. Formalno obrazovanje – obrazovanje koje se provodi u različitim akreditiranim obrazovnim institucijama prema odobrenim programima, nakon čega se stječu priznate diplome i kvalifikacije. Osim što obuhvaća kronološki određeno obrazovanje mlađe osobe, također se odnosi na i na formalno obrazovanje odraslih.

2. Neformalno obrazovanje – odnosi se na obrazovanje koje ne dovodi do stjecanja novih kvalifikacija (diploma ili napredovanja na kvalifikacijskoj ljestvici).

3. Informalno učenje – učenje koje nastaje iz dnevnih aktivnosti vezanih uz posao, obitelj, prijatelje. Odnosno nenamjerno ‘životno’ učenje.

Cjeloživotno učenje uključuje učenje koje se odvija u okviru formalnog i neformalnog obrazovanja te informalno učenje.

Budući da se okruženje brzo mijenja, te poslodavci sve manje pozornosti obraćaju na formalno obrazovanje, potrebno se osvijestiti o važnosti cjeloživotnog učenja, napredovanja odnosno učenja novih te usavršavanja postojećih vještina i znanja.

Prednosti cjeloživotnog učenja i ulaganja u znanje su mnoge. Dok s jedne strane pojedinac povećava konkurentnost na tržištu rada, s druge strane ojačava samopouzdanje, razvija kreativnost, komunikacijske i prezentacijske vještine koje se prema istraživanjima naglašavaju kao sve važnije vještine kvalitetnih zaposlenika.

Povećajte svoje kompetencije usavršavanjem prezentacijskih vještina  i to uz povoljniju cijenu tečaja. Učilište Kastrapeli za prijavu putem EduCentar portala omogućuje 30% popusta za studente i nezaposlene osobe za trening prezentacijskih vještina.

Poznavanje jezika je neizostavan temelj konkurentnosti na tržištu rada stoga upišite tečaj engleskog jezika uz 20% popusta u Angli školi stranih jezika, dok svoje informatičke vještine ‘izbrusite’ na Pučkom otvorenom učilištu uz 500 kuna popusta.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.