Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Tražite dodatni posao? Kuhar zaradi i do 4753,35 kuna

Kome ne bi dobro došao dodatni posao i zarada u ovim teškim financijskim vremenima. Donosimo najtraženije honorarne poslove i iznose koje možete zaraditi. Možemo zaključiti da se radi o sasvim dobroj zaradi. Stoga, krenite u potragu!

Kome ne bi dobro došao dodatni posao i zarada u ovim teškim financijskim vremenima. Donosimo najtraženije honorarne poslove i iznose koje možete zaraditi. Možemo zaključiti da se radi o sasvim dobroj zaradi. Stoga, krenite u potragu!

Prema podacima vodećih internetskih portala koji oglašavaju slobodna radna mjesta u Hrvatskoj, ponuda honorarnih poslova u aktualnoj recesijskoj godini u znatnom je opadanju. Kriza je drastično zatvorila ponudu honorarnih poslova. Najčešći honorarni poslovi u Hrvatskoj su: konobar, kuhar, prodavač, recepcionar, pizza majstor, a prema zadnjim podacima servisa MojaPlaća prosječna plaća za prva dva najčešća honorarna zanimanja su konobar koji zaradi i do 3708,40 kune i kuhar 4753,35 kune.

U najvećem broju oglasa stručna sprema nije bitna u njih 52% ili se traži stručna sprema 45%. Iskustvo se traži u 40% oglasa i to prosječno 2 godine podaci su to sa portala MojPosao.net i MojaPlaca.hr.

Ovisno o razdoblju u godini i ovisno o turističkoj sezoni kroz godinu se traže prodajni predstavnici, čistačice, žene za čuvanje djece, prevoditelji, tajnice za povremeni rad, osobe za punjenje kuverata, osobe za dijeljenje letaka, novinari i slično. Poslodavci sada za dodatne poslove više ne zapošljavaju honorarce, već posao prosljeđuju stalno zaposlenima. Potražnja za dodatnim poslovima značajno se povećala, a ponuda se na žalost smanjila

Zaradite i do 100 kuna na sat

Honorarni poslovi plaćeni su slično kao i studentski poslovi – od 20 kuna na više, ovisno o zahtijevnosti posla. Neki poslovi, kao primjerice prodajni predstavnici, plaćeni su uz fiksnu plaću i na proviziju. Neki su poslovi jednokratni i plaćeni su po izvršenju. Neki poslovi odnose se na fiksno radno vrijeme – kao što su žene koje čuvaju djecu, osobe koje rade kao tajnice u uredima na primjer četiri sata dnevno, dok se poslovi poput dijeljenja letaka, prodaje, punjenja kuverata mogu raditi prema vlastitoj organizaciji slobodnog vremena.

Bolje plaćeni honorarni poslovi koji zahtijevaju posebna znanja su držanje instrukcija, prevođenje, pisanje, lektoriranje tekstova, izrada web stranica, programiranje, održavanje i servis računala, računovodstvo. Okvirna tržišna cijena navedenih poslova je od 50 kuna po satu na više.

Prodajni predstavnici, prodavači, administrativni ili tajnički poslovi, anketari, promotori, pomoćni fizicčki poslovi, ispomoć u kući, čišćenje, peglanje, čuvanje djece, poslovi koji zahtijevaju određena majstorska znanja, maseri, wellness terapeuti, fitness treneri i slično po satu mogu dobiti od 25 do 40 kuna.

Svojevremeno su objavljene okvirne tržišne cijene honorarnog rada u Hrvatskoj. Tako, prodajni predstavnici mogu zaraditi 20,00 kuna na sat ili po učinku, a za privatno čišćenje zaradit ćete 35,00 kuna na sat dok za čišćenje uredskih prostora nešto manje od 20,00 do 30,00 kn/sat. Peglanjem ćete zaraditi 35,00 kn/sat, a za čuvanje djece 35,00 kn/sat.

Posao kojeg se većina voli prihvatiti je dijeljenje letaka gdje zarade 17,00 -25,00 kn/sat a za punjenje kuverti zaradit će 18,00 kn/sat. Rad u pozivnom centru plaćen je 18,00 kn/sat, a anketiranje 25,00 kn/sat.

Prevođenjem možete zaraditi čak 100,00 po kartici teksta dok učenjem stranog jezika – privatno od 50,00 kn/sat, a instrukcije se kreću od 50,00 kn/sat.

Kako da naplatim honorar?

Ono na što je potrebno najviše paziti je kako naplatiti honorarni posao. Vrlo često se susrećemo s komentarima posjetitelja portala Profitiraj.hr o neisplati honorara i po nekoliko mjeseci dok je ugovor o autorskom honoraru raskinut. “Kako da se naplatim, jer poslodavci kažu da nemaju novaca?”. Nažalost, Zakon kaže nije moguće pokrenuti ovršni postupak temeljem Ugovora o djelu. Ovršni zakon predviđa mogućnost pokretanja ovršnog postupka temeljem ”isprave o plaći”. Plaća je element radnog odnosa, a ne element ugovora o djelu. Kod ugovora o djelu izvođaču se isplaćuje naknada za obavljeno djelo.

Potraživanja iz ugovora o djelu mogu se naplatiti na način da se prethodno tužbom pokrene parnični postupak, a nakon pravomoćnosti presude, temeljem presude pokreće se ovršni postupak.

Možda nakon ovih informacija potražite svoju budućnost i u nekom novom zanimanju pa postanete primjerice terapeut. U posao terapeuta može spadati mnogo različitih stvari – može biti psiholog koji savjetuje ljude, ali i ne mora. Postoje mnoge opcije od energetskog terapeuta, preko aroma terapije, joge, do terapije bojama i zvukovima te još mnogo toga što možete naći običnim guglanjem, a postoje i brojni online tečajevi koji vam pružaju licence za odgovarajuće vrste terapeuta. Potrebno je investirati u tečaj i licencu, ali ako ste spremni biti osobni savjetnik ili holistički iscjelitelj, zaradit ćete više nego da obavljate neki tradicionalan posao.

Zanima nas koja vi iskustva imate s time? Da li biste neki honorarni posao posebno izdvojili? Pošaljite svoja iskustva na [email protected] ili objavite na društvenim mrežama Facebook, Twitter i LinkedIn!


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.