Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tri diva Facebook, Microsoft, Apple povećali prihode

Unatoč krizi Facebook, Microsoft i Apple povećali prihode

Vrhunski proizvod uvijek će imati kupca bez obzira na krizu. Tri su tehnološka diva Facebook, Microsoft, Apple povećali prihode unatoč višegodišnjoj svjetskoj krizi i najbolji su dokaz ove tvrdnje. Najveća i najpopularnija društvena mreža na svijetu Facebook je samo u u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit od 701 milijun dolara zahvaljujući rastu mobilnog oglašavanja. To predstavlja povećanje od 34 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Istovremeno prihodi su skočili za 49 posto, javljaju iz Facebooka.

Stoga ne čudi da je mobilno oglašavanje u fokusu odgovornih u Facebooku jer je na kraju prošle godine ta drzuštvena mreža imala 1,39 milijardi mjesečnih korisnika širom svijeta, 13 posto više nego godinu dana prije, a 86 posto njih pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja. To otvara velike mogućnosti oglašavanja kompanija putem smartphonea i tableta, a da će se ići u tom smjeru potvrdio je i financijski direktor Facebooka Dace Wehner: “Imamo veliki interes za korištenje videa. To je kreativni medij i znat ćemo ga učinkovito iskoristiti”.

U cijeloj prošloj godini dobit Facebooka dosegnula je 2,9 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije.

No, osim Facebooka rast prihoda bilježe i Microsoft te posebice Apple. Prihodi Microsofta u četvrtom lanjskom tromjesečju porasli su nakon što je taj tehnološki div kupio mobilno poslovanje Nokije. Prodaja Lumia pametnih telefona pridonijela je Microsoftu porast prihoda od osam posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 26,47 milijardi dolara. Ipak slaba prodaja PC računala, komercijalnih licenci te troškovi reorganizacije donijela je Microsoftu pad prihoda u prošlom tromjesečju za 10, 6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 5,86 milijardi dolara.

Apple ruši sve rekorde i ispisuje povijest. Nevjerojatna prodaja IPhonea, posebno u Kini gdje je zabilježen porast prodaje od 70 posto, osigurala je 18 milijardi dolara dobiti ovom tehnološkom gigantu u četvrtom tromjesečju prošle godine. Time su prihodi Applea dosegnuli 74,6 milijardi dolara, znatno više od očekivanih 68 milijardi i čak 29 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije. Čista dobit kompanije dosegnula je 18,02 milijarde dolara, što je najveća kvartalna dobit koju je ostvarila neka svjetska kompanija uvrštena na burzu. Tako se na računu ove kompanije nalazi 178 milijardi dolara gotovine što je, primjerice, i više nego dostatno za kupnju IBM-a. Nakon ovakvog izvješća, cijena dionice Applea porasla je za više od pet posto.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Male i srednje tvrtke okosnica su hrvatskog gospodarstva i čine 99,7% ukupnog broja tvrtki.

Edukacija

Koristeći podatke s LinkedIna i Burning Glass Institutea, Microsoft je analizirao oglase za poslove da detektira šest poslova za kojima postoji najveća potražnja.

Marketing i prodaja

Sudionici su imali priliku slušati predavanja od čak dvadeset i devet vrhunska predavača-prodajnih konzultanata i panelista, a bogat program od čak dvadeset i četiri...

Poduzeća

Prodajnom timu osiguravajućeg društva GRAWE Hrvatska d.d. na poziciji direktora prodaje za trenutno najuspješniji sektor pridružio se Miran Mišić.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.