Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Tri fraze koje uspješan poslodavac neće izgovoriti

Ponekad je biti šef jako lako – treba samo izbjegavati ove tri fraze.

Ponekad je biti šef jako lako – treba samo izbjegavati ove tri fraze.

Biti dobar lider je često teško. No, isto tako, često je i prilično jednostavno – samo recite NE upotrebi blesavih fraza. U duhu jednostavnog poslovanja, Inc. nam predstavlja tri ”blesave fraze” koje niti jedan poslovnjak ne bi trebao izgovoriti, ikada.

1. Ne vraćaj mi se s ikakvim iznenađenjima.

Neki vođe, pod dojmom događaja koji nisu mogli predvidjeti, a ”uhvatio” ih je nespremnima, kunu se da više nikada neće dozvoliti da im se to ponovi.

Tako isprva rade više, asimilirajući podatke kao da je apokalipsa na vidiku – apokalipsa koju samo oni mogu spriječiti, ali onda…bam. Još jednom, neočekivano, cipela padne, iznenadi ih drugi nepredvidivi događaj. Vođa je dobio ”krafnu u lice”, još jednom.

Tada, lider udvostručujući svoje napore, od straha i stida dodaje još jedan sloj zaštite protiv budućih katastrofa – mantre poput : “Ne vraćaj mi se s ikakvim iznenađenjima”.

Pogodite što se dogodi kada više puta kažete ljudima da vam ne donose nikakve loše vijesti ili iznenađenja. Pa oni vam tada ne donose nikakve loše vijesti ili iznenađenja. Da, toliko je jednostavno. Znači li to da odjednom nema loših vijesti ili neugodnih iznenađenja? Naravno da ne.

To samo znači da ih vaši zaposlenici guraju pod tepih…zato jer ste im vi (na jedan način) rekli da to čine. Osim toga, gdje ste mislili da će staviti sve ono loše, što ne mogu podijeliti s vama? Od tog trenutka budite na oprezu jer u vašoj blizini je tempirana bomba koja samo čeka da vam eksplodira u lice.

Zato učinite sebi uslugu i nemojte pokušavati pobjeći lošim vijestima ili iznenađenjima. Pokušajte suprotno. Recite ljudima – “prvi dašak loše vijesti ili iznenađenja donesite k meni”, jer to je zapravo jedan dobar način da držite stvari pod kontrolom i imate dovoljno vremena za valjanu reakciju.

2 . “Da si životinja, koja životinja bi želio/la biti?”

Ili: “Koja knjiga je utjecala na tebe kada si bio/la dijete?”, “Koja ti je omiljena boja?”, ili bilo koje drugo slično pitanje za koje smatrate da daje neki duboki uvid da li, ili ne, potencijalni zaposlenik ima prave ”stvari” za vašu tvrtku.

To je sve besmisleno – kreativno rečeno – psihološki ”mumbo jumbo” koji dodaje točno nula istinskog razumijevanja kandidatovih sposobnosti za obavljanje posla za koji ste raspisali natječaj. Ako trebate pitati jedno od tih besmislenih, nevažnih pitanja za svoj osobni mir, samo naprijed. Ali zapitajte se – je li to zaista učinkovit intervju za posao?

3 . “Nemoj to shvaćati osobno.”

Doista? Pričate…čekajte da provjerim…da, osobi, o njenom radu, njenom životu, njenoj ideji, njenom osjećaju kompetencije, njenom izboru, njenom uspjehu…a onda govorite toj istoj osobi da vas ne shvaća osobno? Ima li to doista smisla?

Što mislite o tome da date svakoj osobi koja radi za vas, priliku da vam tjedan dana komentira sve što želi, kaže vam u lice mišljenje o novom projektu, smjeru u kojemu firma ide, predlaže poteze nespojive s poslovanjem vaše firme, ali koristeći frazu – ”Nemoj to shvaćati osobno” već na početku rečenice. Vjerujem da ćete nakon toga shvatiti ništavnost i neprimjerenost korištenja te fraze.

A ako ne mislite da je čin rada s drugima na bilo koji način ‘osoban’, možda bi bilo dobro da razmislite o promjeni karijere. Što mislite o pčelarstvu, na primjer?

Napisao

Pročitajte još:

Turizam

U okviru Aquafesta, trodnevnog događanja u Varaždinskim Toplicama, održan je stručni skup na temu: Termalni turizam jučer danas, sutra.

Ekonomija

Najveća svjetska kemijska tvrtka BASF ponovno otvara prijave za veliko natjecanje u inovacijama, koje uključuje startupove i inovatore iz Hrvatske.

Komentari

Dr.sc. Elvira Mlivić Petrović savjetnica je za poslovni i osobni razvoj u Filaksu, mindfulness trenerica, EHSP coach, autorica 21 priručnika u autorstvu i koautorstvu...

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.