Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tri koraka do uspjeha – 1. dio

Za ostvarenje željenog uspjeha potrebno je ozbiljno planiranje i djelovanje. Organizacija vašeg poslovanja iziskuje objektivan pristup, morate biti sposobni jasno razmišljati i o željenom uspjehu i o načinu na koji ćete ga postići i ostvariti.

Za ostvarenje željenog uspjeha potrebno je ozbiljno planiranje i djelovanje. Organizacija vašeg poslovanja iziskuje objektivan pristup, morate biti sposobni jasno razmišljati i o željenom uspjehu i o načinu na koji ćete ga postići i ostvariti.

Premda je mnogo toga što možete učiniti da biste ubrzali svoj napredak i poboljšali rezultate, tri su koraka koja neizostavno morate učiniti kako biste stigli tamo gdje želite. Ta tri koraka govore o planiranju, pripremi i posvećenosti, a za put uspjeha toliko su važni da bez njih nije moguće zaista ostvariti ishod.

1. korak – Posvetite se svom cilju

Da bi uspjeh bio stvaran mora postati dio vašeg života. Nije dovoljno samo maštati o njemu, nekom priželjkivanom događaju koji bi se jednog dana mogao dogoditi. Ako želite napredovati i širiti svoje poslovanje morate se svjesno tome posvetiti. Trebate biti potpuno spremni i posvećeni samom procesu kao i cilju – u smislu vremena, truda, usredotočenosti i prioriteta.

Svakidašnje obveze, navike i užici lako nam odvrate pozornost. Gotovo sve u našoj dnevnoj rutini može postati kolotečina: od vremena ustajanja, aktivnosti za vrijeme radnog vremena te način provođenja slobodnog vremena. S vremenom takvo ponašanje zavlada našim životom da čak i ne razmišljamo o tome. Na taj način vrlo lako zaglavimo u rutini, a ako rutina ne obuhvaća naš cilj i uspjeh koji želimo, može biti vrlo teško uvesti ga u svakidašnju rutinu. I to je razlog zbog kojeg mnogi ne ostvaruju svoje ciljeve i ne postižu uspjeh kakv bi htjeli i kakav prema svojim znanjima, obazovanju i sposobnostima zaslužuju.

Imala sam jednog klijenta koji je bio stručnjak u svom području rada, radio je u velikoj kompaniji i želio je pokrenutu vlastitu savjetodavnu tvrtku. Na poslu je bio pod jakim stresom, ali ga nije želio napustiti dok ne pokrene svoj novi posao. Imao je naviku popiti nekoliko piva nakon radnog vremena u kvartovskom kafiću, zatim kupiti hranu, pojesti je pred televizorom i zaspati na kauču. Budući da je živio sam to se nije doimalo kao problem sve dok nije poželio profesionalno napredovati i pokrenuti vlastiti posao. Znao je da bi slobodna poslijepodneva i večeri trebao iskoristiti za postavljanje temelja svoje buduće tvrtke, ali je toliko zaglavio u obrascu aktivnosti nakon radnog vremena da se nije mogao pokrenuti. Neprestano je sam sebi govorio: „Počet ću sutra“, ali je svaki dan bio isti.

Kada je došao na coaching razgovarali smo o tome što mu je doista važno te sastavili podroban popis razloga za djelovanje prema ostvarenju cilja. Sastavili smo i raspored koji ga je polako izvlačio iz njegove rutune. Postupno je prestao odlaziti svaki dan u kafić i to je vrijeme posvetio planiranju. Kako je njegov entuzijazam jačao, svojem je cilju posvećivao sve više vremena. Ostavio si je jedan dan u tjednu da slijedi staru naviku odlaska u kafić, no s vremenom je izgubio želju za tim. Pokrenuo je vlastiti tvrtku i danas uživa u svojim novim aktivnostima i poslu. Vrlo je uspješan, ali je morao odustati od duboko ukorijenjenih navika da bi to postigao.

Svoje navike često koristimo kao načine bijega i izgovore. U tu zamku upadamo zato jer svoje svakidašnje postupke ne doživljavamo kao svjesne izbore s vrlo stvarnim posljedicama. Lako je upasti u kolotečinu, ali teško je iz nje izaći osobito kad su u pitanju navike i slabosti. Međutim, jedna od naših najvećih kvaliteta je sposobnost i moć izbora. U svakom trenutku svakoga dana imamo moć nad svojim odlukama.

Uvedite svoj cilj u svakodašnje navike. Vrijeme je da ozbiljno razmotrite svoju posvećenost uspjehu i onome što zaista želite postići. Je li vam taj cilj doista važan u životu? Ako jest, jeste li spremni platiti cijenu vremena i truda i novca te se žrtvovati koliko je potrebno?

U idućoj kolumni 2. i 3. korak

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan.

Lifestyle

Posla ima previše, plaće su manje, otkazi su postali kao dobar dan, a tenzije zbog situacije, k tome dodajte i globalnu situaciju pandemije, neminovne...

Novosti

Najveća odluka koju kompanija donosi upravo ona o imenovanju menadžera.

Poduzeća

Grad Zagreb i Zagrebačka županija već su više godina gospodarski predvodnici po pitanju prihoda, broja zaposlenih i neto plaća.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.