Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Tri načina kako uštedjeti energiju i racionalizirati potrošnju

Čini se da jedino za čim žudimo je ugodni, topli i osvijetljen dom, uz neki topli napitak i omiljeni film.

Stara izreka “Ide zima, oštre zube ima” i ove se godine pokazala točnom. Temperature koje se spuštaju ispod nule praćene su hladnim vjetrom, mrazom, ledenom kišom, a nerijetko i snijegom. Čini se da jedino za čim žudimo je ugodni, topli i osvijetljen dom, uz neki topli napitak i omiljeni film.

No, takav idilični “zimski aranžman” ima i svoju neugodnu stranu koja svoj trag često ostavlja na računima za električnu energiju. Tada počinjemo razmišljati o racionalizaciji potrošnje i mogućim uštedama.

Gasite svjetla u prostorijama u kojima nitko ne boravi

Jedno od područja uštede svakako je rasvjeta, na koju u kućanstvima otpada 10 do 15% ukupnog troška električne energije. Uputno je što više koristiti dnevno svjetlo, gasiti rasvjetu u prostorijama u kojima nitko ne boravi te klasične žarulje zamijeniti štednima. Ponekad je dovoljno i tek dobro očistiti lustere i lampe, budući da nečistoće na rasvjetnim tijelima mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.

Kompanija Schneider Electric razvila je čitavu paletu rješenja koja štede i pomažu energetskoj efikasnosti ili učinkovitosti vašeg doma. Korištenjem regulatora jačina rasvjete (tzv. dimmer), detektora (senzora) pokretaoji osvjetljavaju svaki pokret ili detektora (senzora) prisutnosti koji imaju značajnu primjenu u kontroli rasvjete javnih objekata, možete smanjiti troškove u kućnom budžetu.

Isključite uređaje kada ih ne koristite

U današnjim kućanstvima broj elektroničkih uređaja u stalnom je porastu. U cilju postizanja ušteda, po prestanku korištenja, valjalo bi ih isključivati, a ne koristiti standby funkciju. Rješenja kao programabilne svjetlosne sklopke, koje su namijenjene povećanju udobnosti i postizanju značajnih ušteda energije, pouzdana su i jednostavna u primjeni i korištenju.

U blagdansko vrijeme znatno više vremena provodimo u kuhinji i za štednjakom pa nije naodmet reći kako je kuhanje na plinu ekonomičnije od onoga na struju.

Automatizacija omogućava uštedu energije

Energetski stručnjaci često će preporučiti i ulaganje u kvalitetnu toplinsku izolaciju, no ako niste spremni za takav trošak, i manja će tehnološka unaprjeđenja učiniti svoje. Ugradnja i upotreba pametnih termostata i prekidača s mogućnošću tjednog programiranja svakako će biti od velike pomoći pri racionalizaciji potrošnje energije u kućanstvu. Tu su i popularni dimeri za regulaciju jačine rasvjete, a svoje mjesto u domovima sve više pronalaze i senzori pokreta i senzori prisutnosti koji imaju važnu ulogu u kontroli rasvjete javnih objekata poput bolnica i škola.

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.