Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama?

Najbolje rješenje bi bilo, rekao je predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan na današnjoj konferenciji za novinare na Dolcu, uvođenje plaćanja “poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici”.

Najbolje rješenje bi bilo, rekao je predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan na današnjoj konferenciji za novinare na Dolcu, uvođenje plaćanja "poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici".

Predstavnici tržnica te zakupaca i prodavača na tržnicama koji se protive fiskalizaciji predlažu tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama tijekom kojega bi se u suradnji s Ministarstvom finacija pronašlo rješenje tog problema.

Najbolje rješenje bi bilo, rekao je predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan na današnjoj konferenciji za novinare na Dolcu, uvođenje plaćanja “poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici”.

Iznio je i druge prijedloge, primjerice da se gotovinom više ne može trgovati na zelenim tržnicama, već samo virmanski, što bi spriječilo manipulacije.

”Veliki prblem su ribari gdje zakon o fiskalizaciji izuzima uzgoj iz fiskalizacije, dok to nije slučaj za ulov”, kazao je Pervan dodavši kako bi svaki ribar trebao voditi očevidnik koju ribu je ulovio i o koliko kila je riječ.

[infopunkt 6905 2]

Tijekom tromjesečnog moratorija Pervan predlaže da se zajedno s predstavnicima ministarstva “snimi stanje na tržnicama kako bi se potaknula ravnopravna tržišna utakmica”, a nju bi, ističe, osigurao predloženi paušal. Po njegovoj procjeni, takav paušal donio bi državnom proračunu samo s jedne zagrebačke tržnice oko četiri milijuna kuna poreza.

Pozvao je mjerodavne službe, posebice Državni inspektorat, da uvedu red u trgovini oko tržnica, pri čemu je naveo primjere nekih gradova u kojima se bez zakupa prostora ilegalno prodaje razna roba ili tekstil pokraj tržnica, izvan ovlasti njihove uprave.

[infopunkt 6905 3]

Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač zauzeo se također za plaćanje poreza “paušalom, a ne fiskalom”, ocjenjujući da bi se tako omogućila sloboda poslovanja ljudima koji prodaju na tržnicama.

Govoreći o paušalnom plaćanju poreza, istaknuo je da će se time prodavači “rasteretiti fiskalne blagajne i nepotrebnih tehnikalija”.

Po njegovim riječima, fiskalizacija izjednačava prodavače u prodavaonicama i one na tržnicama koje su posebni pravni subjekti.

[infopunkt 6905 4]

”Ministar Linić kaže da nije problem paušala i plaćanja poreza nego je problem kontrola roba i kontrole novca”, kazao je Pupić Bakrač dodavši kako se sve može ”napraviti i operacionalizirati”. Također je istaknuo da je moratorij od tri mjeseca zatražen kako bi još jednom sjela ”ekspertna skupina ministarstva financija i svi uključeni subjekti s tržnica” kako bi se pronašli zajedničko rješenje koje će zadržati velike turističke adute tržnica kao lokacija, koja nisu samo mjesta prodaje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, nego su ”prvorazredne turističke atrakcije”.

[infopunkt 6905 5]

Predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan rekao je danas novinarima da ih je primio i predsjednik Republike Ivo Josipović kojemu su iznijeli svoje probleme.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je mirni prosvjed prodavača s tržnice u ponedjeljak, 8. srpnja na Trgu svetog Marka, a skup prosvjednika održat će se u deset sati na tržnici Dolcu.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.