Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Troškovi dodatnih radova u globalnoj građevinskoj industriji

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina, nedavno je objavio istraživanje u kojem su se analizirali glavni uzorci i posljedice ispravaka izvršenih građevinskih radova.

PlanRadar, vodeća europska platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina, nedavno je objavio istraživanje u kojem su se analizirali glavni uzorci i posljedice ispravaka izvršenih građevinskih radova. Prema istraživanju tvrtke PlanRadar, alarmantnih 11% ukupnih troškova projekata se pripisuje dodatnim radovima, što naglašava potrebu za učinkovitijim strategijama upravljanja projektima i procesima za smanjenje ispravka.

„Svi se slažemo kako je vrijeme bitan čimbenik bilo koje poslovne strategije. To je posebno vidljivo u građevinskoj industriji gdje su ispravci radova vrlo učestali i koji uzrokuju skupa kašnjenja za sve dionike“, rekao je Sander van de Rijdt, suosnivač i izvršni direktor tvrtke PlanRadar. „Nepredvidljive situacije uzorkovane dodatnim radovima imaju posljedice ne samo s ekonomskog gledišta, već i za cijeli projekt i poslovanje u cjelini. Oni se lako se mogu izbjeći korištenjem pravih alata.“

U istraživanju je sudjelovalo više od 2,500 korisnika PlanRadara1, koji su dali svoj uvid u glavne razloge koji stoje iza ove prakse u građevinarstvu, pri čemu je većina ispitanika spomenula lošu komunikaciju među dionicima i članovima tima (primarni uzrok u 12 od 15 zemalja), nakon čega slijedi nedostatak organizacije i pravilnog upravljanja dokumentima te pogreške u kontroli kvalitete.

Ovi čimbenici ne samo da su rezultirali povećanim troškovima, već i kašnjenjima u isporuci, oštećenjem odnosa između izvođača i klijenata, smanjenjem zadovoljstva kupaca i sveukupnim narušavanjem ugleda tvrtki.

„U ovoj eri tržišnih izazova postoji potreba za poboljšanjem kontrole kvalitete, što za tvrtke može rezultirati uštedom milijuna eura svake godine ispravljanjem manjeg broja grešaka“, rekao je suosnivač i izvršni direktor tvrtke PlanRadar Ibrahim Imam. „PlanRadar smanjuje rizik od dodatnih radova, omogućujući tvrtkama smanjenje nepotrebnih troškova, što je bitan čimbenik u receptu za rast i uspjeh“.

Osim izravne ekonomske i reputacijske štete, studija je pokazala da ispravci mogu dovesti do tužbi za kršenje ugovora i drugih pravnih problema, kao i etičkih posljedica uslijed nepotrebno utrošenog materijala koji utječu na okoliš i drugih društvenih posljedica. Doista, primijećeno je kako svaki ispravak radova utječe na moral radnika, povećavajući frustraciju i smanjujući motivaciju. S obzirom na razinu nedostataka radne snage u industriji, to je nešto što tvrtke ne bi smjele zanemariti kao i utjecaj na produktivnost.

Podaci postaju još zanimljiviji kad se gledaju na razini regije. Istraživanje je pokazalo kako 47% korisnika iz regije koja obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju smatra da loša komunikacija između dionika i članova tima, u usporedbi s drugim uzrocima, jako utječe na troškove dodatnih radova. S druge strane, rezultati istraživanja pokazuju kako jedino stručnjaci iz ove regije smatraju kako loša kvaliteta materijala niti u najmanjoj mjeri ne utječe na troškove dodatnih radova.

Istraživanje tvrtke PlanRadar pruža dragocjene uvide u uzroke i posljedice dodatnih radova u građevinskoj industriji, naglašavajući potrebu za učinkovitom komunikacijom i suradnjom između dionika. Iako smo saželi neke od glavnih zaključaka iz ovog izvješća, samo izvješće sadrži mnogo više informacije te ga možete pronaći ovdje.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.