Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Tržište rada će se oporaviti tek nakon što pronađemo cjepivo i prestanemo strahovati

Iako se tržište rada u Hrvatskoj polako oporavlja, prema mišljenju građana do potpune normalizacije će proći još dosta vremena.

Iako se tržište rada u Hrvatskoj polako oporavlja, prema mišljenju građana do potpune normalizacije će proći još dosta vremena. Rezultati su to ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od 1200 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih trećina (32%) smatra da će do potpune normalizacije tržišta rada doći tek kada se pronađe cjepivo i/ili lijek za COVID-19. Bez obzira na popuštanje mjera i lagani povratak u ‘novu normalu’, ispitanici vjeruju kako sve dok strahujemo za sebe i svoje bližnje do normalizacije ne može doći. Kako naglašavaju, našu zemlju „i inače sve snažnije pogađa nego druge“ pa će i trenutna kriza potrajati dulje nego u drugim državama.

U iščekivanju ‘povratka’ turizma

Mišljenje da će se situacija uravnotežiti iduće turističke sezone dijeli 28 posto građana. Čak i ako se situacija s epidemijom sada smiri, turistički sektor je ove godine narušen, te bi se tek iduće sezone mogli vratiti na puni kapacitet zapošljavanja radnika u turizmu.

Gotovo petina ispitanika (18%) smatra da će se tržište rada normalizirati najesen jer, kako navode, dugo smo živjeli u strahu od zaraze i to se ne može preko noći preokrenuti. Ljudima treba vremena da se priviknu na nove okolnosti i da se opuste.

Dio građana (15%) vjeruje kako će se tržište stići stabilizirati već do ljeta, prvenstveno zato jer smatraju da je „ekonomija živahna osobina“ i zato jer se mi Hrvati – brzo organiziramo.

„Kriza nije financijska nego epidemiološka, nakon smanjenja broja zaraženih sve se vraća u normalu iz razloga što novac i radna mjesta nisu nestali“, vjeruje jedan ispitanik.

Za neke, kriza će potrajati godinama

Manji dio ispitanika (7%) smatra da ćemo na stabilizaciju čekati i nekoliko godina, odnosno da do normalizacija niti neće doći, već ćemo se morati naviknuti na neko novo stanje.

„Tržište rada će se u potpunosti promijeniti i nikad se neće vratiti na stari način poslovanja. Poslodavci će se okrenuti online poslovanju i trgovini, beskontaktnom poslovanju, a dosadašnji način rada u većini sfera društva s vremenom će u potpunosti nestati. Povećat će se potreba za dostavnim servisima, ali i radom od kuće, što će rezultirati zatvaranjem manjih i većih poslovnica. Bit će potrebne, pa čak i tražene, prekvalifikacije.“

Također, neki ispitanici smatraju da situacija na tržištu rada u Hrvatskoj nikada niti nije bila normalna, stoga do normalizacije niti ne može doći.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.