Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Turizmu predstoje dvostruko veća ulaganja u odnosu na lani, 2,6 milijardi kuna

Tome su očigledno, po riječima ministra, pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate. Ti uvjeti vrijede još do 30. lipnja ove godine

Tome su očigledno, po riječima ministra, pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate. Ti uvjeti vrijede još do 30. lipnja ove godine

Ukupne investicije u hrvatskom turističkom sektoru ove će godine iznositi 2,6 milijardi kuna, od čega gotovo dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani ulaže privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Veljko Ostojić.

Do iznosa investicija Ministarstvo je, kao i svake godine, došlo anketiranjem turističkih tvrtki, ali i javnog sektora (županija, gradova, turističkih zajednica) koji će prema procjenama ove godine u turizam uložiti 200 milijuna kuna.

Kada se tome pridruži procjena svih ostalih investicija u turizam od 400 milijuna kuna dolazi se do ukupne brojke od 2,6 milijardi kuna investicija, što je i na tragu prijašnjih procjena Ministarstva za ovu godinu odnosno dvostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu.

Tome su očigledno, po riječima ministra, pridonijeli atraktivni financijski uvjeti i prihvatljive kreditne linije HBOR-a koji još od prošle godine ima posebne uvjete za turistički sektor s kamatama od 2, 3 i 5 posto, s četiri godine počeka i 17 godina otplate.

Ti uvjeti vrijede još do 30. lipnja ove godine, snažnijem investiranju u turizmu mogli bi pomoći i novi krediti za male i srednje poduzetnike koji će imati uvjete slične onima za velike, a Ministarstvo turizma će ih u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i HAMAG-om predstaviti idućeg tjedna.

Ministar je najavio i da će se u prvom ovogodišnjem kvartalu razraditi modeli privatizacije za preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te će se one naći na natječajima do kraja ove godine pa bi se onda u 2014. od toga mogao također očekivati snažniji zamah investiranja.

U prvom kvartalu ove godine trebali bi se raspisati natječaji za privatizaciju Kupara kod Dubrovnika te za Pinetu i Saccorgginau u Istri.

Komentirao je i projekt golf na Srđu iznad Dubrovnika ponovivši svoj već prije iskazani osobni stav da to smatra više nekretninskim nego turističkim projektom, ali i da je po svemu legitiman i u skladu s prostornim planovima. Golf se tu dovodi u vezu i s nekretninskim biznisom i samo je medij za povećanje vrijednosti nekretnina, smatra Ostojić.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.