Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Tvrtke dodale gas – bez njih rasta prodaje automobila u Hrvatskoj gotovo ne bi bilo!

Prodaja automobila porasla je u Hrvatskoj, u prva tri mjeseca za 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iza ukupno pozitivnih podataka skriva se zanemariv porast prodaje fizičkim osobama te povećana kupnja pravnih osoba, na čelu s državom kao najznačajnijim kupcem. Ovo je analiza hrvatskog tržišta automobila u 2011. godini…

Prodaja automobila porasla je u Hrvatskoj, u prva tri mjeseca za 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iza ukupno pozitivnih podataka skriva se zanemariv porast prodaje fizičkim osobama te povećana kupnja pravnih osoba, na čelu s državom kao najznačajnijim kupcem. Ovo je analiza hrvatskog tržišta automobila u 2011. godini…

Prema izvještaju agencije Promocija plus, u Hrvatskoj je u prva tri mjeseca registrirano 3.836 novih putničkih automobila, što predstavlja 14,9-postotni rast u odnosu na veljaču, a 11,9-postotni u odnosu na proteklu godinu.

U prva tri mjeseca prodano je 10.488 automobila, odnosno 16,7 posto više nego lani.

Vodeća marka na hrvatskom tržištu ove je godine Renault. U ožujku je prodano 420 Renaultovih modela, a u tri mjeseca ukupno njih 1.160. On u 2011. godini zauzima 11 posto hrvatskog tržišta automobila. Slijedi Škoda sa 1.050 prodanih automobila i udjelom od 10 posto. Više od tisuću automobila prodao je i Opel – 1.012. Slijede Volkswagen (997) i Peugeot (800).

Tko je kupio 10.488 automobila u tri mjeseca?

Država i tvrtke u privatnom vlasništvu ubacile su u višu brzinu, odlučili su se za nabavu automobila. Da nisu – broj prodanih automobila bio bi mizerno mali, kao i protekle godine.

Fizičke su osobe u prva tri mjeseca registrirale 5.661 osobno vozilo, što je 351 automobil, odnosno samo 6,2 posto više nego lani u istom vremenskom razdoblju, kada su fizičke osobe registrirale 5.310 automobila.

S druge strane, pravne osobe prošle su godine u prva tri mjeseca registrirale 3.674 automobila, a ove godine u istom razdoblju 4.827 automobila, što predstavlja rast od gotovo 24 posto.

Dakle, pravne osobe sa 4.827 kupljenih automobila registrirale su više od 46 posto ukupnog broja prodanih automobila u Hrvatskoj u prva tri mjeseca. Fizičke osobe kupile  su 5.661 automobil, što predstavlja nešto manje od 54 posto od ukupnog broja registriranih automobila.

Dakle, gotovo pola od ukupnog broja prodanih automobila kupile su tvrtke.

Kad te država voli…

Broj automobila isporučenih obveznicima središnje javne nabave, odnosno državi u ožujku je nešto manji nego u veljači, no i dalje zauzima značajan udio.

Škoda je druga najprodavanija marka automobila u Hrvatskoj u prva tri mjeseca, sa 1.050 prodanih automobila, a tu poziciju može zahvaliti isključivo prodaji državi, kojoj je u tri mjeseca isporučeno 656 automobila, što predstavlja više od 62 posto ukupne prodaje Škoda.

Prema informacijama koje su nam dostavili iz Ureda za središnju javnu nabavu, državi su u ožujku isporučeni sljedeći automobili:

Tablica isporučenih vozila za ožujak – Ured za središnju javnu nabavu

Tablicu s količinom i modelima automobila koji su državi isporučeni u siječnju i veljači možete pogledati ovdje.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.