Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U državnoj blagajni manjak od 10, 2 milijarde kuna ili tri posto BDP-a [VIDEO]

Povećanje rashoda imali su Ministarstvo obrazovanja i Vlada RH. Istovremeno, povećanje prihoda biljeze HNB oda 380 milijuna kuna i INA – 250 milijuna kuna.

Povećanje rashoda imali su Ministarstvo obrazovanja i Vlada RH. Istovremeno, povećanje prihoda biljeze HNB oda 380 milijuna kuna i INA - 250 milijuna kuna.

Vlada je započela sjednicu na kojoj raspravlja o rebalnsu državnog proračuna. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac pojasnio je kako se u rebalans proračuna ide zbog planiranog rasta bruto domaceg proizvoda s 1.8 na 0,7 posto u 2013 godini.

Kako je Lalovac pojasnio, glavne odrednice smanjenja rasta BDP-a su smanjenje obujma investicija javnog sektora, uspravanje ekonomske aktivnosti u EU i intenziviranje negativnih kretanja u nacionalnom gosodarstvu.

Novim planom proračuna za 2013. godinu projicirani prihodi smanjeni su za 1,5 milijardi kn te iznose 113,4 mlrd kn što je 254 milijuna kuna manje od planiranog. Rashodi države po novom su 123,6 milijardi kuna te se lako da iščitati kako je projicirani manjak proračuna iznosi 10,2 milijarde kuna, odnosno 3 posto BDP-a. Povećanje rashoda imali su Ministarstvo obrazovanja i Vlada RH. Istovremeno, povećanje prihoda biljeze HNB oda 380 milijuna kuna i INA – 250 milijuna kuna.

Lalovac ističe kako se rebalnsom nastavlja i fiskalna konsolidacija, jer se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna koliko je planirano rebalasom.

Premijer Zoran Milanović opravdao je povećanje rashoda Ministarstva obrazovanja za 40 milijuna kuna projektima u znanosti. “Pokušavamo okrenuti trend ulaganja u znanost. Istraživanja rastu”, poručio je Milanović.

Treba napomenuti da je Vlada planirala još jedan “sitni” izdatak od 5,2 milijuna kuna zbog proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Video pogledajte ovdje

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Poduzeća

Prihod je porastao na 17 milijardi američkih dolara što je 5% više u odnosu na prethodnu godinu u stalnoj valuti.

Financije

Hrvatska je treće najznačajnije tržište s preko 11 % ukupnog prometa u 2020. godini.

Financije

Huawei će i dalje predano raditi kako bi doprinio lakšem nošenju s pandemijom te pomogao gospodarskom rastu i društvenom napretku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.