Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U državnoj blagajni manjak od 10, 2 milijarde kuna ili tri posto BDP-a [VIDEO]

Povećanje rashoda imali su Ministarstvo obrazovanja i Vlada RH. Istovremeno, povećanje prihoda biljeze HNB oda 380 milijuna kuna i INA – 250 milijuna kuna.

Povećanje rashoda imali su Ministarstvo obrazovanja i Vlada RH. Istovremeno, povećanje prihoda biljeze HNB oda 380 milijuna kuna i INA - 250 milijuna kuna.

Vlada je započela sjednicu na kojoj raspravlja o rebalnsu državnog proračuna. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac pojasnio je kako se u rebalans proračuna ide zbog planiranog rasta bruto domaceg proizvoda s 1.8 na 0,7 posto u 2013 godini.

Kako je Lalovac pojasnio, glavne odrednice smanjenja rasta BDP-a su smanjenje obujma investicija javnog sektora, uspravanje ekonomske aktivnosti u EU i intenziviranje negativnih kretanja u nacionalnom gosodarstvu.

Novim planom proračuna za 2013. godinu projicirani prihodi smanjeni su za 1,5 milijardi kn te iznose 113,4 mlrd kn što je 254 milijuna kuna manje od planiranog. Rashodi države po novom su 123,6 milijardi kuna te se lako da iščitati kako je projicirani manjak proračuna iznosi 10,2 milijarde kuna, odnosno 3 posto BDP-a. Povećanje rashoda imali su Ministarstvo obrazovanja i Vlada RH. Istovremeno, povećanje prihoda biljeze HNB oda 380 milijuna kuna i INA – 250 milijuna kuna.

Lalovac ističe kako se rebalnsom nastavlja i fiskalna konsolidacija, jer se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna koliko je planirano rebalasom.

Premijer Zoran Milanović opravdao je povećanje rashoda Ministarstva obrazovanja za 40 milijuna kuna projektima u znanosti. “Pokušavamo okrenuti trend ulaganja u znanost. Istraživanja rastu”, poručio je Milanović.

Treba napomenuti da je Vlada planirala još jedan “sitni” izdatak od 5,2 milijuna kuna zbog proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Video pogledajte ovdje


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.