Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

U fokusu nam je domaći gost koji traži novu dimenziju odmora

Zbog čega je ovog proljeća Brodsko-posavska županija hit za putoholičare, otkriva Ružica Vidaković, direktorica županijske turističke zajednice.

Danas više nego ikad moderni putnici traže nova mjesta, žele doživjeti novu vrstu avanture, izbjeći velike gužve, predahnuti u interakciji s prirodom, otkriti lokalnu priču koja uključuje tradicijsku arhitekturu i lokalne specijalitete te uživati u opuštenom, ležernom odmoru. Upravo im to nudimo na više od dvadesetak obiteljskih imanja, rančeva i salaša koja su udaljena desetak kilometra jedna od drugih, ističe Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Kaže, do svih destinacija u ovoj slavonskoj županiji stiže se lako i brzo, na manje je od dva sata vožnje automobilom od Zagreba pa su u fokusu domaći gosti koji traže novu dimenziju odmora. U posljednjih nekoliko godina, do krize s pandemijom, Brodsko-posavska županija je imala najbržu stopu rasta turističkih dolazaka od svih pet slavonskih županija, pa se nada kako će se taj trend s popuštanjem mjera nastaviti.

Svi koji su posjetili Brodsko-posavsku županiju opisat će je kao pravi mali raj za gurmane. Otkrijte nam tajnu uspjeha vaše gastronomske priče?

Vrijeme kada se bogatstvo u Slavoniji mjerilo debljinom hrasta i slanine ostavilo je traga na kulturnim, tradicijskim ali i gastronomskim navikama. Tako se i danas u živopisnim selima na obiteljskim-poljoprivrednim gospodarstvima njeguje tradicija s vrhunskim specijalitetima koji su postali sastavni dio naše turističke ponude. Primjerice, jedina smo slavonska županija koja turistima nudi prezentaciju običaja vezanih uz tradicionalnu svinjokolju, samo ćete u Cerniku pored Nove Gradiške moći kušati slane zalogajčiće od pečenog tijesta s nadjevom od kobasica poznatije kao cernički ćupteti, na trodnevnim Ribarskim večerima u Davoru svake se godine pojede pet tona ribe… Pitate me u čemu je tajna? U stoljetnim receptima punim  ljubavi prema Slavoniji koji su se prenosili generacijama. Naša autohtona jela nude se u petnaestak ugostiteljskih objekata noistelja brenda Okusi graničarskog Posavlja.

Ružica Vidaković_foto Borna Subota
Ružica Vidaković_foto Borna Subota

Primjerice, gosti su rezervirali smještaj na jednom od turističkih gospodarstava, ostat će nekoliko dana i žele istražiti i doživjeti što više toga. Što biste im savjetovali u pet, šest rečenica?

U svaki dio županije možete biciklom jednom od 15 biciklističkih staza, a ljubitelji aktivnog odmora uživat će u ljepoti prirode od umjetnog jezera Petnja na južnim obroncima Dilja, kanjona Pljuskare ili ornitoloških rezervata Bara Dvorina i Jelas ribnjaka te pašnjaka Gajna s crnim slavonskim svinjama, podolskim govedima i posavskim konjima. Volite li ritam asfalta nećete propustiti jedina dva grada naše županije. U Slavonskom Brodu najdulji je korzo i najveća crkva u čitavoj Slavoniji, obala uz Savu atraktivna je promenada, brodska Tvrđava iz 18. stoljeća među najljepšima je u Europi. U njemu su živjeli pjesnik Dragutin Tadijanović i književnica Ivana Brlić-Mažuranić, a ljubavna priča o rodama Malenoj i Klepetanu obišla je svijet. U najmlađem hrvatskom gradu Novoj Gradiški otkrijte ljepotu kasnog baroka, obavezno se popnite na jedan od psunjskih vrhova i uživajte u pogledu na Slavoniju iz nove perspektive. U središtu Nove Gradiške jedinstveni je Slavonski dućan u kojem možete kupiti najfinije delicije i rukotvorine s okolnih obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava. I eto, to je već šest rečenica, a još je puno toga ostalo za predstaviti poput primjerice Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju, mjestu njegovoga rođenja.

Možemo li ove godine očekivati barem neke od poznatih manifestacija i kakve nam novosti pripremate?

Ako nam epidemiološke mjere dozvole nadamo se da će se većina manifestacija održati,  među njima i one najatraktivnije – Mega Bikers susreti, najstarija folklorna manifestacija u Hrvatskoj Brodsko kolo i U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu. Ove godine predstavit ćemo naš novi vizualni identitet inspiriran rijekom Savom, tradicijskom baštinom i vrijednim stanovnicima naše županije koji su kroz povijest bili poznati kao čuvari granice.  

Promotivni video TZ Brodsko-posavske županije

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.