Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U jedanaest mjeseci odobreno oko 6,3 milijarde kuna kredita

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je od siječnja do kraja studenoga ove godine odobrila oko 6,3 milijardi kuna kredita, što je oko 20 posto manje nego u istom razdoblju lani, što u HBOR-u objašnjavaju manjom potražnjom gospodarstvenika za obrtnim sredstvima te velikim brojem predstečajnih nagodbi.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je od siječnja do kraja studenoga ove godine odobrila oko 6,3 milijardi kuna kredita, što je oko 20 posto manje nego u istom razdoblju lani, što u HBOR-u objašnjavaju manjom potražnjom gospodarstvenika za obrtnim sredstvima te velikim brojem predstečajnih nagodbi.

HBOR je u prvih jedanaest mjeseci ove godine odobrio oko 6,3 milijarde kuna kredita, što je 20 post manje nego u istom razdoblju 2012. godine, koja je bila rekordna godina s iznosom od 10,2 milijarde kuna, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev na današnjem susretu s novinarima.

Važnim ocjenjuje podatak da je HBOR u prvih jedanaest mjeseci ove godine povećao udio kredita za investicije, sa 48 posto prošle godine na 61 posto ove godine. Time smo blizu udjela koji smo za praćenje investicija imali i prije krize, rekao je Kovačev.

Kao razloge padu odobrenja kredita u ovoj godini navodi manju potražnju gospodarstvenika za obrtnim sredstvima te velik broj predstečajnih nagodbi. Poduzetnici u predstečajnim nagodbama su na neki nači ‘u plutanju’ i očekuju razrešenje predstečajnih nagodbi, kaže Kovačev.

Najveći interes ove godine bilježe kod malih i srednjih poduzetnika, s iznosom većim od tri milijarde kuna, a većina tih zahtjeva je bila za manje investicije. Poduzetnici idu opreznije prema investicijama, uglavnom investiraju u strojeve i opremu, a rijetko se ide u izgradnju novih pogona, objašnjava predsjednik Uprave HBOR-a.

Dodaje i kako je najveći interes bio za programe namijenjene otvaranju poduzeća, pronalazače, žene poduzetnice, zaštitu okoliša i turizam.

HBOR je u ovoj godini osigurao oko 800 milijuna eura povoljnih sredstava zaduženjem kod međunarodnih financijskih institucija, većinom kod Europske razvojne banke, Centralne banke Vijeća Europe, Svjetske banke, a za iduću je godinu načelno dogovoreno 1,2 milijarde eura kredita od međunarodnih financijskih institucija.

Iduće godine prilagođavat ćemo se potrebama i zahtjevima gospodarstva, sukladno mogućnostima HBOR-a, kaže Kovačev.

Najavljuje pritom uvođenje CIP programa, programa za osiguranje mikrokredita (obrtnicima i mikro poduzetnicima), gdje će HBOR s bankama dijeliti rizik, a neće biti potrebno zalaganje nekretnina, već će biti dovoljna mjenica i zalog.

Planira se i povećanje suradnje s poslovnim bankama kroz model podjele rizika, a HBOR je odlučio još šest mjeseci zadržati snižene kamatne stope (za jedan postotni bod) za kredite odobrene za investicije u industriju, odnosno proizvodnju, poljoprivredu, turizam i zaštitu okoliša.

Naime, za investicije u proizvodnju, poljoprivredu, turizam i zaštitu okoliša do kraja ove godine vrijede snižene kamatne stope od 2 posto, 3 posto i 5 posto (prije su one bile 2 posto, 4 posto i 6 posto), a HBOR je odlučio te snižene kamatne stope zadržati još šest mjeseci, odnosno do sredine iduće godine.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.