Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U jedanaest mjeseci odobreno oko 6,3 milijarde kuna kredita

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je od siječnja do kraja studenoga ove godine odobrila oko 6,3 milijardi kuna kredita, što je oko 20 posto manje nego u istom razdoblju lani, što u HBOR-u objašnjavaju manjom potražnjom gospodarstvenika za obrtnim sredstvima te velikim brojem predstečajnih nagodbi.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je od siječnja do kraja studenoga ove godine odobrila oko 6,3 milijardi kuna kredita, što je oko 20 posto manje nego u istom razdoblju lani, što u HBOR-u objašnjavaju manjom potražnjom gospodarstvenika za obrtnim sredstvima te velikim brojem predstečajnih nagodbi.

HBOR je u prvih jedanaest mjeseci ove godine odobrio oko 6,3 milijarde kuna kredita, što je 20 post manje nego u istom razdoblju 2012. godine, koja je bila rekordna godina s iznosom od 10,2 milijarde kuna, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev na današnjem susretu s novinarima.

Važnim ocjenjuje podatak da je HBOR u prvih jedanaest mjeseci ove godine povećao udio kredita za investicije, sa 48 posto prošle godine na 61 posto ove godine. Time smo blizu udjela koji smo za praćenje investicija imali i prije krize, rekao je Kovačev.

Kao razloge padu odobrenja kredita u ovoj godini navodi manju potražnju gospodarstvenika za obrtnim sredstvima te velik broj predstečajnih nagodbi. Poduzetnici u predstečajnim nagodbama su na neki nači ‘u plutanju’ i očekuju razrešenje predstečajnih nagodbi, kaže Kovačev.

Najveći interes ove godine bilježe kod malih i srednjih poduzetnika, s iznosom većim od tri milijarde kuna, a većina tih zahtjeva je bila za manje investicije. Poduzetnici idu opreznije prema investicijama, uglavnom investiraju u strojeve i opremu, a rijetko se ide u izgradnju novih pogona, objašnjava predsjednik Uprave HBOR-a.

Dodaje i kako je najveći interes bio za programe namijenjene otvaranju poduzeća, pronalazače, žene poduzetnice, zaštitu okoliša i turizam.

HBOR je u ovoj godini osigurao oko 800 milijuna eura povoljnih sredstava zaduženjem kod međunarodnih financijskih institucija, većinom kod Europske razvojne banke, Centralne banke Vijeća Europe, Svjetske banke, a za iduću je godinu načelno dogovoreno 1,2 milijarde eura kredita od međunarodnih financijskih institucija.

Iduće godine prilagođavat ćemo se potrebama i zahtjevima gospodarstva, sukladno mogućnostima HBOR-a, kaže Kovačev.

Najavljuje pritom uvođenje CIP programa, programa za osiguranje mikrokredita (obrtnicima i mikro poduzetnicima), gdje će HBOR s bankama dijeliti rizik, a neće biti potrebno zalaganje nekretnina, već će biti dovoljna mjenica i zalog.

Planira se i povećanje suradnje s poslovnim bankama kroz model podjele rizika, a HBOR je odlučio još šest mjeseci zadržati snižene kamatne stope (za jedan postotni bod) za kredite odobrene za investicije u industriju, odnosno proizvodnju, poljoprivredu, turizam i zaštitu okoliša.

Naime, za investicije u proizvodnju, poljoprivredu, turizam i zaštitu okoliša do kraja ove godine vrijede snižene kamatne stope od 2 posto, 3 posto i 5 posto (prije su one bile 2 posto, 4 posto i 6 posto), a HBOR je odlučio te snižene kamatne stope zadržati još šest mjeseci, odnosno do sredine iduće godine.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.