Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U lovu na 17.000 kuna plaće: Za pet radnih mjesta 196 kandidata

Članovima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa.

Članovima Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa.

U saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove do 13. rujna stigle su prijave čak 199 osoba koje žele posao u peteročlanom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. Plaća u Povjerenstvu otprilike je 17.000 kuna, a članovima je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa. Samo su, kako kaže predsjednik Odbora Šime Lučin, tri prijave stigle izvan roka, pa ih je 196 pravovaljanih. Za člana Povjerenstva prijavilo se 166 kandidata, a za predsjednika (uvjet je da je pravnik s položenim pravosudnim ispitom) njih čak trideset.

Uvjeti za rad u Povjerenstvu su sveučilišna diploma, najmanje osam godina rada u struci i istaknuti radni rezultati, neosuđivanost i da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti. Kandidat ne smije biti ni član političke stranke u posljednjih pet godina. Predsjednik Povjerenstva k tome mora biti i pravnik s položenim pravosudnim ispitom.

Iako su imena zainteresiranih još tajna, Večernji list doznaje da među kandidatima dominiraju novinari. Tako se prijavio Dragan Miljuš s portala Index, Vlado Rajić, novinar ugašenog Vjesnika, Marinko Jurasić, novinar ugašenog Foruma, Verica Tomić koja je radila u osječkom dopisništvu Jutarnjeg lista, Suzana Varošanec, novinarka Poslovnog dnevnika, Ana Raić Knežević iz Novog lista, a ima još novinarskih imena iz lokalnih medija. Za taj posao zainteresiran je i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Ivica Ovčar, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa u mandatu prošle Vlade Tatijana Vučetić.

Javila se i bivša ustavna sutkinja koja je prije dvije godine željela, ali nije dobila drugi mandat u Ustavnom sudu Nevenka Šernhorst. Javio se i bivši šef kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Boris Spudić koji je u policijskom mandatu Tomislava Karamarka završio na ledu, a tamo je, čini se, ostao i nakon dolaska SDP-ova Ranka Ostojića za ministra.

Osim vrlo primamljive plaće, kandidatima je primamljiv i posao koji bi obavljali kao članovi Povjerenstva. Aktualni Zakon o sprječavanju sukoba interesa vrlo je široko propisao krug dužnosnika pa u njega spadaju svi mogući – od predsjednika Republike, Vlade, ministara, saborskih zastupnika, svi čelnici lokalnih tijela vlasti, guverner Hrvatske narodne banke te još poveća paleta raznih državnih dužnosti koja se proteže do načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vrlo su široke i ovlasti koje ima Povjerenstvo, tako da im na njima može pozavidjeti i policija. Za Povjerenstvo nema bankarske tajne, sve institucije dužne su im dostaviti podatke o imovini dužnosnika i njihovih obitelji, članovi Povjerenstva imaju pravo ulaziti u stan dužnosnika i provjeravati što tamo sve ima…

Povjerenstvo sve to može bez ičijeg odobrenja i naloga, a dužnosnicima mogu izricati i kazne.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.