U njih nitko nije vjerovao

Ako vam ponekad nedostaje motivacije za vlastiti profesionalni život, donosimo par kratkih primjera koji će vam poslužiti za jačanje raspoloženja i samopouzdanja i put do uspjeha.

Ne zaboravite, mnogi uspješni i poznati ljudi dugo su se probijali do svojih zasluženih priznanja. Nekima uspjeh naprosto nije pošao za rukom odmah, nisu bili prepoznati ili nitko osim njih nije vjerovao u njihov talent.

Ludwig van Beethoven je svirao violinu na vrlo čudan način i radije je trošio vrijeme na sviranje vlastitih kompozicija umjesto da poboljša svoju tehniku sviranja. Njegov glazbeni učitelj zato je zaključio da će Beethoven postati loš skladatelj.

O Bill Gatesu ne moramo puno govoriti. No, nekoliko godina prije nego što je stvorio Microsoft, Gates je s Paulom Allenom i Paulom Gilbertom osnovao Traf-O-Data, projekt automatskog mjerača prometa na autocestama. Kad su njih trojica zaključili da je proizvod spreman za predstavljanje, otišli su na sastanak u gradsku upravu, no pred gradskim uglednicima je uređaj slavodobitno – zakazao.

Navodno je nakon toga Gates otrčao svojoj majci i molio ju da gradskim vlastima objasni da uređaj njezina sina ipak funkcionira, no čini se da to nije pomoglo: Gates je službeno uspio prodati tek jedan primjerak Traf-O-Data uređaja.

Jerry Seinfeld, poznati komičar na svom je prvom stand up nastupu otjeran sa scene uzvicima negodovanja publike.

Oprah Winfrey je kao 22-godišnjakinja bila otpuštena s lokalne televizijske postaje na kojoj je honorarno radila kao suvoditeljica, jer je njezin šef smatrao da jednostavno nije rođena za televiziju.

Steven Spielberg, jedan od najpoznatijih redatelja današnjice čak je tri puta bio odbijen kad se pokušavao upisati na filmski studij.

Soichiro Honda, još od najranijeg djetinjstva pomagao je ocu koji je vodio servis popravaka bicikala, a u školi su ga kolege prozvali “lasica s crnim nosom”, jer mu je lice uvijek bilo prljavo od rada u očevoj radionici. Kad je malo porastao, mladi Soichiro se pokušao zaposliti u Toyoti, ali ga nisu primili. Pa je počeo samostalno raditi motocikle i osnovao – Hondu.

U mladim danima, Walt Disney je svojedobno dobio otkaz u dnevnim novinama jer je njegov urednik zaključio da – Disney nema dobrih ideja. Kasnije je Disney nekoliko puta bankrotirao prije nego što je izgradio Disneyland.

Arianna Huffington, jedno od najpoznatijih imena modernog digitalnog izdavaštva i osnivačica Huffington Posta svojedobno je dugo i bezuspješno pokušavala pronaći izdavača za svoju drugu knjigu. Prije no što joj je to ipak pošlo za rukom, dobila je ‘odbijenice’ od čak 36 različitih izdavačkih kuća.

 

Izvor stratego.hr

Podijeli

Odgovori

Top