U pripremi mjere za ekonomsko osnaživanje žena

U pripremi mjere za ekonomsko osnaživanje žena

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema ‘paket mjera’ za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u hrvatskom društvu a planirano je da ministar Mirando Mrsić do kraja rujna javno promovira te mjere, najavila je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.

“U tom ‘paketu’ posebice će se obraditi mjere za aktivno poticanje zapošljavanja žena i to u svim oblicima-samozapošljavanju, poduzetništvu i zapošljavanju u privatnom sektoru”, rekla je Dalić na okruglom stolu u Splitu na temu “Žene i posao, Europa i mogućnosti”.

Dalić je najavila kako će krajem rujna također biti promoviran i Nacionalni forum za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena.

“Taj će se forum utemeljiti na poticaj Foruma žena SDP-a a uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva socijalne politike i mladih”, kazala je Dalić. Po njezinim riječima do kraja rujna ili početka listopada bit će završen i nacrt prijedloga zakona o povremenim poslovima koji će poduprijeti lakši ulazak žena na tržište rada, te će pomoći ženama u usklađivanju profesionalnih i obiteljskih obveza.

“Taj će zakon ujedno omogućiti ženama s manjim primanjima da na legalan način, uz plaćanje doprinosa, dodatno zarade”, kazala je Dalić. Dodala je kako će se tim zakonom, osim ženama, omogućiti i drugim kategorijama društva – primjerice studentima i umirovljenicima da povremo rade i na taj način zarade.

“To će biti slično kao što je sada u poljoprivredi, da se putem vrijednosnih kupona ili vaučera omogući dodatna zarada. To ne može zamijeniti pravi ugovor o radu i pravi posao, ali smo sigurni da će mnogima pomoći”, pojasnila je Dalić.

Zastupnica Europskog parlamenta i predsjednica foruma žena Stranke europskih socijalista Zita Gurmai je istaknula kako je u Hrvatskoj “naglašen problem nezaposlenosti mladih žena”.

Po njezinim riječima u Europskom bi parlamentu trebalo utemeljiti posebno tijelo koje bi se angažiralo na smanjivanju razlika u plaćama između muškaraca i žena. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić je istaknula kako je sadašnja Vlada pred velikim izazovom donošenja zakona koje bi omogućilo veće sudjelovanje žena u javnom i političkom životu te lakši dolazak na tržište rada.

“Ravnopravnost žena nije žensko pitanje, nego je to politčko, gospodarsko i kulturološko pitanje”, rekla je Ljubičić. Dodala je kako je Hrvatska “duboko tradicionalna i patrijarhalna zemlja”.

Podijeli

Odgovori

Top