Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

U rujnu zabilježen pad broja zaposlenih

Nezaposlenost raste

U ponedjeljak su objavljeni podaci DZS-a koji pokazuju kako je broj zaposlenih u rujnu pao drugi mjesec zaredom. Poosljedicaje to  slabljenja pozitivnog utjecaja turističke sezone, koja se primaknula kraju.

Od ukupnog broja zaposlenih najveći dio, njih više od 84 posto, odnosno 1,18 milijuna, bilo je zaposleno u pravnim osobama. U odnosu na kolovoz njihov je broj ostao gotovo nepromijenjen, odnosno smanjen je za tek 242 osobe.

U obrtu i slobodnim profesijama je, pak, u rujnu bilo zaposleno 199.537 osoba, što je u odnosu na kolovoz manje za 5,1 posto, odnosno za 10.662 osobe, a smanjen je i broj osiguranika poljoprivrednika – za 0,4 posto, na 19.712. Pad broja zaposlenih u obrtu tako je ‘najzaslužniji’ za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u rujnu. Naime, krajem devetog mjeseca ove godine ukupni broj zaposlenih smanjen je za 10.979 osoba u odnosu na kolovoz.

Najveći se postotni pad broja zaposlenih bilježi se kod rudarstva i vađenja (za 17,3 posto), dok je u građevinarstvu (za 3,9 posto), ostalim uslužnim djelatnostima (3,8 posto), financijskom i osigurateljnom sektoru (3,6 posto) te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (2,9 posto).

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem rujna, pak, bilo 211.827. To je za 0,7 posto ili 1.513 osoba manje nego u kolovozu, no istodobno je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena i iznosila je 13,1 posto. Dnevni podaci koje HZZ objavljuje na svojim internetskim stranicama pokazuju da se broj nezaposlenih nastavlja povećavati. Trenutno je, naime, nezaposlenih 225.393, dakle oko 13,5 tisuća više nego krajem rujna, dok je slobodnih radnih mjesta trenutno objavljeno 11.137.

 


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.