Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

U šest ključnih područja za gospodarstvo stanje kritično

Od 12 područja koja je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) označila kao ključna za oporavak gospodarstva, u njih čak šest stanje je kritično, a u barem 11 područja nužne su hitne reforme, rekao je na današnjem predstavljanju analize “HUP skor – mjerenje ostvarenja HUP-ovih preporuka i rezultata reformi” glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Od 12 područja koja je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) označila kao ključna za oporavak gospodarstva, u njih čak šest stanje je kritično, a u barem 11 područja nužne su hitne reforme, rekao je na današnjem predstavljanju analize "HUP skor - mjerenje ostvarenja HUP-ovih preporuka i rezultata reformi" glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Kritično je stanje, prema rezultatima ove analize, na području produktivnosti i konkurentnosti gospodarstva, poduzetničke klime, pravosuđa, fiskalne konsolidacije i tržišta rada, a jedino područje u kojem Hrvatska dobro stoji je područje ponude kapitala. No, istaknuo je Majetić, to samo govori da novca za dobre poslovne ideje ima, iako je očito da ideja koje bi banke financirale nedostaje.

HUP skor je analiza rađena za 73 indikatora u 12 područja iz HUP-ovog strateškog dokumenta o ciljevima i preporukama za izlazak iz krize i gospodarski rast. Temelji se na statističkim pokazateljima Ministarstva financija, HNB-a, DZS-a, Eurostata i sl., kao i pokazatelja iz istraživanja koja objavljuju međunarodne institucije (Doeing Business, Globalni indeks konkurentnosti i sl.), i to u usporedbi Hrvatske s još deset ‘novih’ članica Europske unije. Podaci obuhvaćaju trogodišnje razdoblje, od 2011. do 2013. godine.

Najlošije su tom analizom ocijenjena područja produktivnosti i poduzetničke klime u kojima je Hrvatska, prema Majetićevim riječima, daleko najnekonkurentnija u usporedbi s tim zemljama.

Dapače, postoje područja u kojima Hrvatska u usporedbi s ostalim zemljama nije dobila niti jedan bod, dakle ima ‘nultu’ konkurentnost, primjerice kod broja dana i troška izdavanja građevinskih dozvola, omjera zaposlenih i umirovljenika, većine indikatora u području tržišta rada ili indeksa zaštite investitora.

Kao dodatni problem Majetić je istaknuo činjenicu da ‘skor’ za sve tri promatrane godine ne pokazuje bitnije pomake, odnosno Hrvatska svo to razdoblje stagnira.

Određeni napredak vidljiv je na području efikasnosti javnih poduzeća, koja, dodao je, treba prestati razlikovati od privatnih u smislu funkcioniranja na tržištu, a pomaci su vidljivi i kod uklanjanja investicijskih barijera te opterećenja gospodarstva, u smislu Vladine ‘borbe’ protiv prekobrojnih parafiskalnih nameta.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, unatoč ovakvim rezultatima, istaknuo je da je došlo vrijeme za optimizam, jer je Hrvatska dotaknula dno te u budućnosti može biti samo bolje, i zbog rada Vlade i angažmana gospodarstvenika, ali i ulaska u EU, gdje nam se pruža velika financijska šansa da kompenziramo ono gdje smo nekonkurentni. Dodatnu priliku za oporavak vidi i u proceduri prekomjernog deficita, koju, kazao je, treba iskoristiti kao okidač za brže reforme. HUP radi na analizi svih zemalja koje su ušle u tu proceduru te će početkom 2014. dati i svoje prijedloge mjera koje bi Hrvatska trebala poduzeti.

Pred nama je razdoblje rasta, samo ostaje za vidjeti koliko će iznositi, odnosno kada ćemo dostići stope rasta od 2,5 – 3 posto koliko nam je potrebno da se smanji nezaposlenosti, ocijenio je Mudrinić.

Istaknuo je i kako su aktualne podjele u hrvatskom društvu štetne, jer idu u dijametralno suprotnom smjeru od nužnog suglasja o tome što ćemo podržati u budućnosti.

Mudrinić je kazao da stoga dijeli optimizam potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji je pak nakon predstavljanja analize istaknuo da HUP skor ipak pokazuje rezultate rada Vlada na jačanju poslovne klime, fiskalnoj konsolidaciji i drugim segmentima mjerenja stanja strukturnih reformi i stanja gospodarstva.

Idući će rezultati HUP skora biti predstavljeni za pola godine, a Grčić je istaknuo kako očekuje da će se tada, a još više za godinu dana, učinak Vladinih mjera itekako vidjeti.

Dodao je i da HUP s Vladom surađuje na jačanju poduzetničke klime te je ocijenio kako su i čelnici HUP-a u svojim današnjim govorima “prepoznali napore Vlade na jačanju poslovne klime i da će zaista zajedno s nama doprinjeti da buduće vrijeme bude bitno bolje za sve poduzetnike”.

Martina Dalić iz HDZ-a je pak, uz naglasak da se radi o realnoj slici stanja u Hrvatskoj koja proizlazi iz ekonomskih pokazatelja i nije pod utjecajem ničijih vrijednosnih sudova, istaknula da je ta stranka na svom prošlotjednom Svehrvatskom gospodarskom forumu govorila da se tu stvarnost mora mijenjati, i to brzo.

“Očekujem da će i HUP to podržati i izjasniti se o tome koja i kakva rješenja su djelotvorna, a mislim da ono što HDZ nudi je upravo na tragu problema na koji ukazuje ova analiza”, kazala je Dalić.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

Marketing i prodaja

Gotovo 200 uzvanika slušalo je predavanja vodećih SEO eksperata u industriji. Najrelevantnija i najveća SEO zajednica u Hrvatskoj konačno se okupila na jednom mjestu,...

Edukacija

I trećeg dana održavanja TV marketa NEM Dubrovnik 2023 impresionirao je sudionike velikim izborom događaja i mogućnosti za sklapanje poslovnih poznanstava, uključujući šest okruglih...

Edukacija

Tvrtka Agilcon najavila je prvu online besplatnu akademiju Marketing Automation Academy by Agilcon  koja će započeti 19. lipnja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.