Osobne financije

Još jedan uspješan tjedan – od početka 2010. gotovo svi fondovi bilježe rast

Fondovi su drugi tjedan uzastopno ostvarili odlične rezultate. Sedamdeset i šest fondova od ukupno devedeset i pet je ostvarilo porast vrijednosti udjela. Najuspješniji AC Rusija bilježi rast veći od dva posto, a samo ih je pet palo za više od jedan posto. Među deset najuspješnijih nalaze se isključivo dionički fondovi koji su ostvarili prinose u rasponu od 1,22 do 2,18 posto.

Fondovi su drugi tjedan uzastopno ostvarili odlične rezultate. Sedamdeset i šest fondova od ukupno devedeset i pet je ostvarilo porast vrijednosti udjela. Najuspješniji AC Rusija bilježi rast veći od dva posto, a samo ih je pet palo za više od jedan posto. Među deset najuspješnijih nalaze se isključivo dionički fondovi koji su ostvarili prinose u rasponu od 1,22 do 2,18 posto.

Redovni dionički promet na Zagrebačkoj burzi je u odnosu na tjedan ranije pao za 13 posto, te je iznosio 100 milijuna kuna. Dionički indeksi su završili u minusu dok je obveznički Crobis nakon dva negativna tjedna ostvario pozitivni pomak od 0,29 posto.

Crobex je tjedan završio s padom od 0,90 posto na vrijednosti od 2.151,66 boda, a od početka godine je porastao za 7,37 posto. Crobex10 je pao za 0,71 posto i završio na 1.153,68 boda a u 2010. godini bilježi rast od 9,40 posto. Glavni američki dionički indeksi su svi porasli u rasponu od 0,55 do 1,25 posto.

AC Rusija dionički fond rastao najviše

Od četrdeset i šest dioničkih fondova u proteklom tjednu trideset i tri fonda su porasla, a jedanaest ih je zabilježilo negativni rezultat. Ukupno je trinaest dioničkih poraslo preko jedan posto dok jedan je porastao više od dva posto. Najveći porast je ostvario fond AC Rusija s rastom od 2,18 posto. AC Rusija najveći dio imovine investira na ruskom tržištu. Na drugom mjestu se nalazi fond FIMA Equity, s rastom od 1,63 posto a slijedi Raiffeisen Central Europe, koji je uvećao vrijednost za 1,45 posto. Najveći pad od 1,26 posto bilježi Aureus US Equity, a slijedi C-Zenit s padom od 1,18 posto.

U ovoj godini samo još devet dioničkih fondova bilježi negativne rezultate, od čega ih je sedam u minusu manjem od tri posto. Od trideset i sedam dioničkih, koliko ih u godini bilježi rast, dvadeset i četiri su u promatranom razdoblju porasli za više od tri posto, dok najuspješnijih osam bilježi rast veći od pet posto. Daleko ispred svih su Aureus US Equity i AC Rusija s prinosom od 9,29 odnosno 9,12 posto. Slijede Raiffeisen hr. dionice (7,98 posto) i OTP indeksni (7,47 posto).

OTP meridian rastao čak 64,42 posto

Promatramo li prinose fondova u zadnjih dvanaest mjeseci samo su četiri u minusu a čak je dvadeset i osam fondova poraslo za više od dvadeset posto dok njih četrnaest bilježi prinos iznad četrdeset posto. Najuspješniji u promatranom razdoblju su bili OTP meridian 20 (+64,42 posto) i Raiffeisen hr. dionice s rastom od 63,52 posto. Slijede PBZ I-Stock i MP-Bric.HR s rastom od 60,30 odnosno 58,70 posto.

Slično kao dionički su i mješoviti fondovi u velikom broju ostvarili rast. Od dvadeset mješovitih, njih petnaest je poraslo, a pet palo. Jedino je najuspješniji Erste Balanced ostvario tjedni rast veći od jedan posto. Porastao je za 1,05 posto, a slijede ga PBZ Global i Ilirika JIE Balanced s tjednim rastom od 0,99 odnosno 0,86 posto. Najviše su pali Aureus Balanced (-1,64 posto) i OTP uravnoteženi (-1,53 posto).

Raiffeisen Balanced, Erste Balanced i AC G Balanced EM su među mješovitim najuspješniji prema prinosu ostvarenom od početka godine, a svi bilježe prinos veći od četiri posto. Ukupno je trinaest mješovitih u ovoj godini ostvarilo pozitivne rezultate. Prema prinosu u zadnjih dvanaest mjeseci najuspješniji su Raiffeisen Balanced s rastom od 38,16 posto, OTP uravnoteženi (37,89 posto) i ZB global (32,45 posto).

U 2010. svi obveznički fondovi rastu

Obveznički fondovi su nastavili u pozitivnom smjeru te su ponovno svi porasli. Najuspješniji ICF Fixed Income bilježi rast od 0,46 posto a slijede ga Erste Bond s rastom od 0,44 posto i HI-conservative (0,30 posto).

U ovoj godini su svi obveznički ostvarili pozitivne prinose u rasponu od 1,12 do 4,46 posto, a najuspješniji je PBZ Bond (4,55 posto). U zadnjih dvanaest i zadnjih šest mjeseci su na prvim mjestima Raiffeisen Bonds i OTP euro obveznički.

Novčani fondovi su, osim Platinum Cash-a koji je tjedan završio bez promjene, svi porasli. Ostvarili su tjedne prinose u rasponu od 0,02 do 0,11 posto. Predvode ih Erste Euro-Money s rastom od 0,11 i PBZ Dollar (0,10 posto). U 2010. godini je kod novčanih fondova najveći prinos od 1,35 posto ostvario HPB Novčani. Najuspješniji u zadnjih mjesec dana je fond PBZ Euro Novčani (0,52 posto). Prema prinosu u zadnja tri i šest mjeseci, najuspješniji su ICF Money Market i HPB Novčani.

Izvor www.hrportfolio.com

Click to comment

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version