Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U Vukovarsko-srijemskoj županiji stopa nezaposlenosti viša od 29 posto!

Unatoč poražavajućoj činjenici, u prvih šest mjeseci ove godine županijsko gospodarstvo je ostvarilo pozitivan neto financijski rezultat za 7 milijuna kuna, koji je, međutim, za čak 93 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Unatoč poražavajućoj činjenici, u prvih šest mjeseci ove godine županijsko gospodarstvo je ostvarilo pozitivan neto financijski rezultat za 7 milijuna kuna, koji je, međutim, za čak 93 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Stanje u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije iznimno je teško, a posebice zabrinjava stopa nezaposlenosti na razini županije od čak 29,4 posto u odnosu na 17,3 posto na razini Republike Hrvatske, istaknuto je na sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) Županijske komore Vukovar koje je raspravljalo o aktualnom stanju u gospodarstvu.

Osvrćući se na pokazatelje poslovanja vukovarsko-srijemskog gospodarstva u prvih šest mjeseci ove godine, predsjednica komore Vinka Ivanković posebice je naglasila kako je županijsko gospodarstvo u tom razdoblju ostvarilo pozitivan neto financijski rezultat za 7 milijuna kuna, koji je, međutim, za čak 93 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Gledano po djelatnostima, pad ukupnog prihoda zabilježili su poljoprivreda, građevinarstvo te, pomalo iznenađujuće, i trgovina, a rastao je jedino u prerađivačkoj industriji, za 22,7 posto, kazala je Ivanković.

Napomenula je kako je prosječna neto plaća u pravnim subjektima bila 3.597 kuna, što je 76,9 posto prosjeka RH.

Na kraju lipnja u županiji je bilo registrirano 18.062 nezaposlene osobe, što je za 3,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Značajan pad zabilježile su i investicije, kojih je ostvareno 168,7 milijuna kuna, odnosno za 50,3 posto manje. Istodobno, investicije je ostvarilo samo 21 posto tvrtki i to najveći broj u poljoprivredi (43,7 posto), prerađivačkoj industriji (19,5 posto) i trgovini (10,1 posto), navela je Ivanković.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Na godišnjoj je razini BDP u prvom kvartalu 2023. rastao 2,8% uz umjeren rast svih ključnih elemenata te blagi realan pad uvoza. Još važnije,...

Ekonomija

Invera Private Equity Fund, privatni dionički fond sa sjedištem u Nizozemskoj, investirao je u hrvatski brend Kompare.

Edukacija

Pred punom Laubom održano je 3. izdanje međunarodne konferencije HGK „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“.

Financije

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji u kojeg ulaže rastući broj investitora, a radi se o zlatnicima i zlatnim polugama...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.