Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

U Zagrebu održana 14. Konferencija digitalne medicine FUTURE IS NOW

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, održalo se 14. izdanje konferencije digitalne medicine FUTURE IS NOW.

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, održalo se 14. izdanje konferencije digitalne medicine FUTURE IS NOW. Ovo je sedma konferencija u Zagrebu koja na jednom mjestu okuplja lidere razvojnih procesa iz područja digitalne medicine iz regije i Europe, a osim u Zagrebu održava se na godišnjoj razini u Pragu, Bratislavi, Budimpešti i Beogradu

Kao i svake godine, konferencija je podržana od strane Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a ove godine konferenciju je podržala i Udruga Europske lige za borbu protiv raka (ECL).

Program konferencije ispred ministra zdravstva otvorio je Hrvoje Jezidžić koji je naglasio koliko je digitalizacija zdravstva važna te je pomogla za vrijeme pandemije COVID-19, posebice funkcionalnosti eRecepta.

Pred okupljenima se obratila i Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Naglasila je koliko su se za vrijeme pandemije koronavirusa ubrzali procesi digitalizacije te zajedno s Ministarstvom zdravstva napravili veliki iskoraci za osiguranike.

-Broj korisnika eGrađana se u zadnje dvije godine udvostručio. Portal zdravlja je šesta najčešće korištena usluga, a razlog tomu je što su građanima najvažnije informacije o zdravlju. – spomenula je.

Jedna od glavnih tema ovogodišnje konferencije bio je upravo Portal zdravlja za pacijente. U panel diskusiji svoje iskustvo korištenja Portala razmijenili su uz Hrvoje Jezidžića iz Ministarstva zdravstva, Aleksandar Gluščević dr.med., pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor iz Doma zdravlja Zagreb – Centar, Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com i Mario Ravić, rukovoditelja poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, tvrtke koja je razvila i implementirala ovaj proizvod.

Sudionici panela u dinamičnoj raspravi razmjenili su mišljenje o funkcionalnostima Portala.

Predstavnik pacijenta, Davor Skeledžija naglasio je da mu je kao dijabetičaru važno pregledati svoje lijekove, nalaze i posjete doktore. Napomenuo je da bi u bliskoj budućnosti volio da se omogući preuzimanje doznaka za pomagala na čemu se intenzivno i radi.

Hrvoje Jezidžić još jednom je naglasio da je uzlet korištenja Portala došlo upravo za vrijeme pandemije COVID-19 kada su građani shvatili kolika je prednost digitalizacije. Osvrnuo se i na nove funkcionalnosti na kojima se radi.

Dr. Gluščević spomenuo je da su najbolje funkcionalnosti Portala koje njemu kao liječniku omogućuju produživanje i naručivanje terapije te s ostalim sugovornicima i zajedno s publikom razmijenio mišljenje o svim novim funkcionalnostima na kojima bi se trebalo raditi te kako još više popularizirati korištenje Portala među građanima ali i zdravstvenim djelatnicima.

U programu ovogodišnje konferencije sudjelovala je Udruga industrije medicinskih proizvoda CROMED, punopravni član internacionalne udruge MedTech Europe koja okuplja tvrtke koje obavljaju djelatnost prometa i zastupaju proizvođače medicinskih proizvoda. Pedstavnik CROMED-a, Jurica Toth na početku svog predavanja naglasio kako inovacije pokreću svijet te da je industrija medicinskih proizvoda je sve zanimljiva, brža i naprednija te je predstavio neke od najmodernijih tehnologija za pacijente koje su dostupne.

Mladi ambasador Europskog kodeksa protiv raka u Hrvatskoj, Karmen Korda Orlović predstavila je aktivnosti Europskog kodeksa protiv raka, a na ovogodišnjoj konferenciji predstavljen je i “white paper” Radne grupa za sekundarnu upotrebu zdravstvenih i biomedicinskih podataka (SEKA) koja okuplja grupu stručnjaka koji djeluju u različitim segmentima zdravstvenog sustava i koji bi komplementarnim znanjima i sustavnom suradnjom poticali korištenje zdravstvenih podataka u RH na korist svih građana.

I ove godine u programu su sudjelovali i internacionalni predavači, relevantni stručnjaci koji su se dotakli važnih tema. Dieter Hayn viši znanstvenih iz AIT Austrian Institute Technology GmbH predstavio je status digitalizacije zdravstva u Austriji, a Chris Carrigan, PPIE Lead & Chief Operating Officer iz DATA-CAN -a, zajedno s Vladimirom Bonevskim, Country Commerical Lead-om iz tvrtke IQVIA govorio je o temi kako javno-privatno partnerstvo može poboljšati onkološko liječenje.

Ovogodišnja konferencija, održala se u fizičkom obliku u prekrasnom ambijentu Kaptol Boutique Cinema, a za sve koji nisu bili u mogućnosti prenosila se uživo online putem. Kao i svake godine, posjetitelji su izrazili zadovoljstvo programom i temama konferencije te aktivnim sudjelovanjem naglasili zanimljivost tema te važnost održavanja konferencije FUTURE IS NOW.

Pročitajte još:

Edukacija

Koristeći podatke s LinkedIna i Burning Glass Institutea, Microsoft je analizirao oglase za poslove da detektira šest poslova za kojima postoji najveća potražnja.

Komentari

Cloud, odnosno oblak, važan je čimbenik u ostvarenju digitalnih ciljeva Europe navedenih u Digitalnom kompasu 2030. jer omogućuje veću pristupačnost, pouzdanost i sigurnost podataka...

Edukacija

Konferencija FUTURE IS NOW održava se na godišnjoj razini u Zagrebu, Pragu, Bratislavi, Budimpešti i Beogradu. Prošlogodišnju konferenciju u Zagrebu pratilo je preko više...

Poduzeća

Partneri tako u bilo kojem trenutku mogu provjeriti katalog veledrogerije, trenutačno aktivne akcije, napraviti povrat proizvoda ili naručiti neku od usluga koje nudi Oktal...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.